Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj ocjenio je kao nastavak pritiska na Kosovo današnje insistiranje visokog predstavnika EU za spoljne poslove Josepha Borella da treba primeniti sporazum o formiranju Zajednica srpskih opština, prenosi Koha.

Palokaj je u "60 minuta" KTV rekao da je Kosovo, bez obzira na to ko je potpisao, preuzelo obavezu da osnuje ZSO.

"Ovo ću nazvati nastavkom pritiska na Kosovo. Znali smo da će biti pritisaka, bez obzira ko je preuzeo u ime Kosova, to su obaveze Kosova. Nije iznenađujuće što međunarodna zajednica, posebno EU, insistira na sprovođenju obaveza. Borell je rekao i da postoje i drugi sporazumi koji nisu sprovedeni", rekao je Palokaj.

Naveo je da bilo neobično kada je Borell rekao da postoje prepreke iz Ustava, ali da postoje obaveze Kosova koje se moraju sprovesti.

"Borellova frustracija je razumljiva sa njegove tačke gledišta. Ali EU, s druge strane, ne objašnjava kako vidi primjenu sporazuma, da li ga treba primjeniti u okviru ustavne odluke ili kako to traži Beograd. Srbija insistira na primjeni sporazuma, ignorišući odluku Ustavnog suda Kosova. Ostaje da se vidi da li tako misli cijela međunarodna zajednica, posebno države Kvinte", rekao je Palokaj.

Sumnja da Borell smatra da je u redu da se odluka Ustavnog suda ignoriše.

"I ovdje smo imali izjave zvaničnika EU koji su rekli da Ustav ne kaže da ZSO ne treba sprovoditi, već da je potrebno sprovoditi uzimajući u obzir primjedbe. Ovde postoji neslaganje. Dvosmislena uloga EU u ovom i u nekim drugim slučajevima više pomaže u stvaranju konfuzije nego u rešavanju nesuglasica oko tumačenja u ovom slučaju", navodi Palokaj.

Povodom susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ove godine, za koji je danas rečeno da se ne očekuje, Palokaj kaže da je jasno da Borell i njegov tim nisu uspjeli da ubjede strane da stvore atmosferu u kojoj će biti održan još jedan takav sastanak ove godine.

"Kao što je Borell ranije upozorio i kako je rekao danas na konferenciji, novi sastanak ne bi imao smisla, ako nema spremnosti da se postigne bilo kakav konkretan napredak", rekao je Palokaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore