Specijalni sud

Drugog dana svjedočenja u Specijalizovanom vijeću Kosova u Hagu predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hysni Gucati rekao je da je od istražitelja, u septembru 2020. godine, dobio nalog za predaju dokumenata, ali ne i sudski nalog koji ga obavezuje da takve dokumente ne objavljuje, prenosi Koha.

Tokom unakrsnog ispitivanja od strane tužioca Valerie Boliqi Gucati je izjavio da je dokumente Organizaciji ratnih veterana OVK dostavila nepoznata osoba, a da ih nije kopirao nijedan funkcioner iz te organizacije.

„Do nedavno nisam video oznaku povjerljivost, ali sam smatrao da nije neophodno da dokumente osiguramo ili da ih čuvamo jer nisu bili naši“, rekao je Gucati.

Dodao je da nije povjerovao da su dokumenta iz Specijalnog suda.

„I još uvijek ne vjerujem. Kako je moguće da ti dokumenti izađu iz vaših kancelarija, to može biti greška, zamka koju ste nam napravili ili neka pozadina koju vi znate bolje od nas“, rekao je Gucati.

Odgovarajući na pitanja Gucati je rekao da je istražitelj Specijalnog suda, koji je govorio albanski, otišao u Organizaciju ratnih veterana OVK po dokumenta.

Istakao je da je prihvaćen podnesak uz pismo koje su oni potpisali, ali je negirao da je postojala druga naredba kojom se zabranjuje objavljivanje dokumenata.

„Vaš istražitelj koji je govorio albanski rekao mi je u četiri oka dok smo pili kafu, da je zabranjeno duplirati i distribuirati dokumentaciju. Bio je tu i švedski istražitelj i prevodilac. Naređenje o preuzimanju dokumentacije bilo je u pisanom obliku. Ranije sam rekao da je dokument o primoredaji Tomas držao u lijevoj ruci“, rekao je Gucati.

Boliqi je insistirala na pitanjima o Ramushu  Haradinaju i Fatmiru Limaju.

„Da li ste tada obavješteni o slučaju bivšeg haškog optuženika Ramusha Haradinaja, da je sud javno izrazio teškoće sa kojima se suočavao u obezbjeđivanju dokaza od svjedoka, zbog njihovog zastrašivanja“, upitala je tužilac.

Gucati rekao je da je u tom periodu bio pored djevojčice, koja je bila bolesna i preminula od leukemije, kao i da se sam liječio.

„Ne znam, niti me zanima. Zanimalo me je kada je on oslobođen optužbi, bio sam radostan zbog te vijesti. Rekao sam vam imam svojih problema, operisan sam 27 puta do 2018. godine, nisam se bavio time, jako mi je žao“, rekao je Gucati.

Hysni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine i od tada se nalaze u haškom pritvoru.

Oni se terete za krivična djela protiv sprovođenja pravde i to za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svjedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.

Juče je Hysni Gucati počeo da daje iskaz u sopstvenu odbranu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore