Skupštinski odbor za budžet, rad i transfere

Skupštinski odbor za budžet, rad i transfere odbio je zahtjev Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) za 33 miliona eura za električnu energiju za sjever Kosova, razmatrajući Nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet za 2022. godinu, izvjestila je Ekonomija onlajn.

Komisija je odbila i zahtjev za plate ljekara na specijalizaciji kao i zaposlenih u zdravstvu.

„Nema mogućnosti da budžetom bude obuhvaćeno 600 specijalista“, rekao je Eman Rahmani iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Članovi komisije odbili su i zahtjev za kupovinu vozila Regulatorne uprave za vode, kao i 31 zahtjev opština za dodatna sredstva iz budžeta.

Većinom glasova usvojen je zahtjev Univerziteta u Južnoj Mitrovici, a odbijena su dva zahtjeva Regulatornog tijela za elektronske i poštanske komunikacije za povećanje budžeta za plate i dnevnice.

Predsjednik komisije iz Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja najavio je sljedeći sastanak za srijedu uz komentar da će on dugo trajati.

„Pošto se zahtjevi odbijaju, Skupština i Odbor za budžet znaju kako da dođu u situaciju za treće čitanje ovog budžeta“, rekao je Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.

Većinom glasova odbijeni su i zahtjevi Ombudsmana za otvaranje osam novih radnih mjesta i za povećanje fonda za plate i zarade.

Zahtev Sudskog savjeta za povećanje budžeta za ovu instituciju takođe je odbijen, a nije odobren ni dodatni trošak koji je tražila Obavještajna agencija Kosova za osoblje i plate.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online