Specijalni sud

Tokom drugog dana davanja iskaza pred Specijalizovanim sudskim vijećem u Hagu Hysni Gucati je rekao da je u dokumentima u koja je imao uvid video imena tužilaca Specijalnog suda koji su sarađivali sa Srbima, prenosi Ekonomija onlajn.

Ipak, on je naveo da nije provjeravao dokumenta koja je dobio, jedan po jedan, da se ne sjeća logotipa, već su ga više zanimala imena saradnika sa Srbima.

"Provjerili smo sedam, osam strana. Primjetio sam imena tužilaca Specijalnog suda i njihovu saradnju sa srpskim sudom", kazao je dalje Gucati.

On je naveo da je, kada je video dokumentaciju, na početku nije vjerovao da bi takvo nešto moglo da procuri iz Specijalnog suda.

Inače, Gucati je juče izjavio da je u tri navrata dobijao određena dokumenta od osoba koje je imenovao kao "Munja 1", "Munja 2" i "Munja 3" i da je u tim spisima video imena "17 svjedoka kolaboratora" koji su na Interpolovim potjernicama i protiv kojih bi trebalo da bude vođen postupak, a ne protiv njega.

Optuženi je, u jučerašnjem svjedočenju, potvrdio da je 7. septembra prošle godine pred novinare u Prištini izneo mnoštvo dokumenata haškog tužilaštva i suda, koje je prethodno nepoznata osoba, koju nije video, donela u Udruženje boraca OVK.

Optužnica Gucatija (54), predsjednika Udruženja boraca OVK i drugooptuženog Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za "krivična djela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dvije tačke)".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online