Šef pregovaračkog tima

Potpredsjednik Vlade Kosova i šef pregovaračkog tima u razgovorima sa Srbijom Besnik Bislimi poručio je da se po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, još uvijek “ništa ne dešava”, prenosi Reporteri.

Bislimi je istakao da je u Briselu potpisano više od 30 sporazuma i da ne misli da je ZSO po nečemu prioritit u odnosu na druge sporazume.

"U Briselu je potpisano preko 30 sporazuma i ne može se reći da je ovo sporazum prvog ranga, od velikog značaja. Za nas svi sporazumi imaju isti značaj, za mene je možda važnije upravljanje integrisanim granicama od Zajednice srpskih opština“, rekao je Bislimi.

On se osvrnuo i na postojanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova za koje je rekao da su jače nego kada je donijeta odluka da se one ukinu.

Prema njegovim riječima, mnogo je važnije ukinuti paralelne srpske strukture, nego formiranje ZSO.

"Nestanak srpskih paralelnih struktura je mnogo važniji od Zajednice srpskih opština. Ovaj stav izgovaramo i u Briselu. Paralelne strukture su još jače nego ranije. Oni su jači nego kada je donijeta odluka da se ukinu“, izjavio je Bislimi.

On smatra da “nikada nije došlo do uklanjanja paralelnih struktura” već da su one ojačane i da će se koristiti “kada dođe do osnivanja ZSO za postizanje ciljeva“,

"Mislim da su paralelne strukture uglavnom u oblasti bezbjednosti, koje formalno ne postoje, ali se zna da rade. Ne kažem da su se ove strukture povećale u posljednjih osam mjeseci, ali kažem da su se povećale od kada je trebalo da budu ukinute“, zaključio je Bislimi.