Suprug predsjednice Kosova Vjose Osmani Prindon Sadriu, koji obavlja dužnost ambasadora u Sjevernoj Makedoniji, oštetio je budžet za 396 eura i 80 centi, koliko mu je nezakonito isplaćeno za naknadu djelimičnih troškova liječenja od infekcije virusom kovid-19, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore je, kako je navedeno na portalu Demokracia.com, nezakonito odobrilo zahtjev za djelimično pokriće troškova njegovog liječenja, iako se po dostavljenim fakturama vidi da se liječio u Prištini.

Zahtjev za nadoknadu troškova u iznosu od 396 eura i 80 centi, kako je navedeno, Sadriu je uputio ministarstvu 22. decembra 2020. godine, iako diplomate koje se liječe na Kosovu nemaju pravo na naknadu troškova liječenja.

Sadriu je tada bio na funkciji zamenika šefa misije u Skoplju, a Vjosa Osmani je bila vršilac dužnosti predsjednika.

Osmanijeva je, u tom periodu, objavila da je zaražena kovidom-19, nakon što imala kontakt sa nekoliko članova svoje porodice. Među tim članovima porodice, kako je navedeno, očigledno je bio i njen suprug Prindon Sadriu.

U zahtjevu za naknadu troškova liječenja navedeno je i da je Sadriu obavjestio nadležne o nedostatku fakture u iznosu od 40 eura, ali je priložio fiskalni račun.


Zahtjev za isplatu troškova/Demokracia.com

"Molim vas da razmislite o odobrenju nadoknade djelimičnih zdravstvenih troškova koji se odnose na moje liječenje usljed infekcije kovidom-19 u ukupnom iznosu od 396,80 eura. U prilogu ćete naći originalne fakture, a ukoliko je neophodno priložiću i medicinske izvještaje.Takođe vas obavještavam da nisam mogao pronaći račun u iznosu od 40 eura, već sam priložio samo fiskalni račun koji sam očigledno pogrešno sačuvao. Ako to nije dovoljno, onda vas, sa uvažavanjem, molim da oduzmete taj iznos od ukupnih troškova”, navedeno je u Sadrievom zahtjevu.

Na kraju svog zahtjeva, kako je navedeno, Sadriu se poneo kao "pravi džentlmen", rekavši da nije tražio povraćaj novca za "četiri laboratorijske analize koje su urađene u privatnim laboratorijama, a čija je cijena bila oko 350 eura i dva snimka pluća skenerom što je ukupno koštalo 450 eura".

Demokracia.com je priložila sve račune za liječenje koje je ministarstvu dostavio aktuelni ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji.

U tekstu je navedeno i da je prosječna cijena individualnih troškova za liječenje tokom infekcije kovidom-19 oko hiljadu eura, a da se građani Kosova konstantno žale na finansijsku nemogućnost da pokriju sve troškove.

Izvor: Ekonomia Online/Demokracia.com