Premijer sa šefom diplomatije EU

Premijer Albin Kurti, koji će sutra u Briselu prisustvovati sastanku Savjeta za stabilizaciju u pridruživanje EU i Kosova, sastaće i sa šefom diplomatije EU Josephom Borellom, prenosi Tanjug.

Taj susret biće prilika da EU posrednici sa kosovskim vlastima još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou do kraja godine.

Albin Kurti je pred dolazak u Brisel poručio da bi sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao da se održi upravo u drugoj nedjelji decembra, uz ocenu da su EU posrednici ti koji treba da ”procjene da li će poslati pozivnice”.

Prethodno, predsjednik Srbije Aleksandar Vućić naglasio je da Beograd ”traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama”.

Na pitanje Tanjuga da li se ”pozivnice spremaju”, iz krugova bliskih Josephu Borellu i Miroslavu Lajčaku, odgovaraju da je ”još rano za bilo kakvu najavu” i da ima još ”pune dvije nedjelje” do početka prazničnih odmora u EU.

Šef diplomatije EU Joseph Borell u više navrata je pozivao Vučića i Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Nakon posjeta Beogradu i Prištini, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, nije zvanično iznosio detalje oko mogućnosti organizovanja konstruktivnog sastanka lidera dvije strane.

Od ranije je poznat stav Lajčaka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućost napretka i iskoraka, što se nije dogodilo u posljednje dvije runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Vučića i Kurtija, sredinom juna i jula, zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralno različitim pozicijama, a jedini dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, po ocjeni EU, napretka u dijalogu nije bilo.