Prethodno ih treba regulisati zakonom

Stručnjaci podsjećaju da poslovanje kriptovalutama na na Kosovu nije regulisano zakonom i da ih zakon ne prepoznaje, te stoga ocjenjuju kao nejasan poziv Poreske uprave Kosova (PUK) da oni koji se bave kriptovalutama, plate porez na tu djelatnost, prenosi Gazeta express.

Kako navodi taj medij, ekonomisti ističu da za taj poziv ne postoji pravna osnova i dodaju da bi tu oblast prethodno trebalo urediti zakonskim propisima.

Poreska uprava Kosova saopštila je da će se fokusirati na identifikaciju lica koja ostvaruju prihod od digitalnih valuta i pozvala ih da plate porez, uz poruku da će u suprotnom će biti kažnjeni kao utajivači poreza.

Jedan od onih koji investiraju u digitalne valute Granit Kadolli istakao je da je takav poziv u najmanju ruku zbunjujuć.

"Zakon ne reguliše kriptovalute, a Poreska uprava Kosova, kaže da treba da se plaća porez na kriptovalute, ja to ne razumijem", rekao je Kadolli.

Kako je dodao, u nedostatku posebne regulative, investirori će biti primorani da plaćaju veći porez nego u drugim državama. Prema njegovim riječima, država je do sada nanela štetu ljudima u ovoj oblasti.

"Sama država je omogućila većini da prodaju kriptovalute na crnom tržištu, jer ne mogu da podižu novac od njih preko platnih kartica, zbog zabrane komercijalnih banaka na Kosovu", rekao je Kadolli.

Profesorka ekonomije Albulene Kastrati kaže da je poziv PUK nejasan i da bi prethodno kriptovalute trebalo da budu kategorisane kroz zakon.

"Da li će one biti tretirane kao kao finansijska sredstva ili kao roba, da li se to odnosi samo na neposlovna lica, biznismene, pa čak i pravna lica. Za sada nemamo pravni osnov za to", rekla je Kastrati za Klan Kosova.

Već postoji inicijativa skupštinskog odbora za privredu za izradu zakona o kriptovalutama, ali izrada još nije počela.

Skupština namjerava da za izradu zakona angažuje strane stručnjake, jer je riječ o veoma specifičnoj oblasti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express