Blagi pad

Predsjednik Udruženja naftaša Kosova, Fadil Berjani, nada se da će poslanici glasati u Skupštini za Zakon o nafti.

On je čak izrazio uvjerenje da poslanici neće oklevati da daju zeleno svjetlo za tako važan zakon.

"Zakon o nafti je prošao u prvom čitanju, vjerujem da će proći i u drugom, jer ovaj zakon nije usvojen više od deceniju i došlo je vrijeme. Ne mislim da neće da se izglasa, jer je prošlo u prvom čitanju“, rekao je on za EO.

Što se tiče cijena, rekao je da ima blagih sniženja, iako je OPEK upozorio da bi do smanjenja moglo doći tek u januaru slijedeće godine.

Berjani kaže da je na Kosovu jeftinije (gorivo) u odnosu na region u pogledu cijena, osim u Makedoniji, gdje su akcize niže.

"Što se tiče cijene nafte, može da se potvrdi da postoji blago pojeftinjenje, prema OPEK-u – smatra se da do januara neće biti sniženja cijena, ali postoji blagi pad cijena“, dodao je on.

"Ovo je dobra vijest za građane naše Republike, iako u odnosu na region imaju povoljnije cijene u odnosu na Srbiju, Bosnu, Albaniju gdje je 35 centi skuplja od nas. Dizel je jeftiniji na Kosovu, osim u Makedoniji jer ima najjeftiniju akcizu“, naznačio je on.

Inače, Vlada Kosova se obavezala da će vršenje kontrole nafte vratiti Carini Kosova, jer je do sada kvalitet nafte kontrolisala privatna kompanija.

Berjani je dobio obećanje ministarke trgovine i industrije, Rozete Hajdari, da će Zakon o nafti biti donijet u roku od 100 dana ove vlade.