Zaštititi interese Kosova

Analitičar Jusuf Thaçi smatra da bi Vlada Kosova trebalo hitno da izdvoji budžet i angažuje specijalizovane kompanije za lobiranje u SAD, kao odgovor na pojačanu aktivnost Srbije u SAD u posljednje vrijeme, prenosi Ekonomija onlajn.

Thaçi je rekao da premijer Albin Kurti mora da iskoristi svoju dobru reputaciju da ujedini i mobiliše albansku dijasporu u SAD i da bi zato trebalo da putuje što prije i što je češće moguće u SAD, čak i ako nema zvaničnih sastanaka sa visokim američkim zvaničnicima.

Thaçi je, među hitnim mjerama koje bi trebalo da preduzme Vlada Kosova, osim izdvajanja za lobiranje, naveo i osnaživanje potrebnim resursima i maksimalno mobilisanje ambasade Kosova u SAD.

Kaže da bi Vlada Kosova trebalo što više da se koordiniše sa Vladom Albanije kako bi imali isti stav kada su u pitanju odnosi i dijalog Kosova i Srbije.

"Svi navedeni elementi moraju da budu u potpunosti sinhronizovani kako bi promovisali i zaštitili interese Kosova i albanske stvari u SAD. Lobiranje čini čuda u SAD! Ako zanemarimo ovu činjenicu, možemo mnogo žaliti", smatra Thaçi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online