Odluka Vlade Kosova

Premijer Albin Kurti i ministar zdravlja Rifat Latifi predstavili su nove mjere za suzbijanje pandemije kovid-19, koje stupaju na snagu od sutra, prenosi Koha.

Kurti je rekao da je Vlada preduzela korake u skladu sa epidemiološkom situacijom na osnovu četiri tačke: dolaska građana Kosova iz dijaspore, ozbiljne epidemiološke situacije u zemljama iz kojih se očekuje dolazak, niske stope vakcinacije na Kosovu i pojave novog soja omikron koji se lakše prenosi.

Istakao je da će, ukoliko se poboljša epidemiološka situacija, Vlada olakšati mjere.

"Najefikasnije sredstvo da zaštite sebe i druge je masovna vakcinacija. Nemam važniji zadatak nego da zaštitim živote građana sredstvima kojima raspolaže Vlada. Iz tog razloga smo preduzeli restriktivne mjere. Stalno pratimo najnovije podatke na osnovu kojih ćemo ažurirati mjere u skladu sa situacijom i stepenom rizika. Moje opredjeljenje je da u prvom trenutku kada se navedeni rizici ublaže ili se pokažu manje ozbiljnim, Vlada odmah donese odluku o olakšavanju mjera", rekao je Kurti.

Nove antikovid mjere

Nošenje maske je i dalje obavezno, osim ako upravljate vozilom ili vozite članove porodice u automobilu, pri fizičkim aktivnostima i na javnim mjestima dok jedete i pijete.

Za putnike u javnom prevozu je neophodan jedan od kovid-19 sertifikata.

Ulazak u zatorene prostore bez maske je zabranjen.

Kretanje je i dalje zabranjeno od ponoći do pet časova ujutru, osim u određenim slučajevima.

Svi korisnici socijalnih i penzionih programa su izuzeti od redovnog podnošenja zahtjeva.

Zabranjena je djelatnost noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, pokloničkih putovanja i porodičnih i društvenih slavlja.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno korišćenje 50 odsto kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 odsto na otvorenom.

Ugostiteljske usluge su dozvoljene od 5 časova ujutru do 23 sata, a muzika do 21.30.

Taksijem mogu da se voze samo dva putnika.

Sva lica koja ulaze na Kosovo od 3. januara pa nadalje moraju imati dokaz o vakcinaciji sa dvije doze.

Do tog datuma, licima koja ulaze na Kosovo uz dokaz o vakcinaciji sa dvije doze dozvoljen je i PCR test ne stariji od 48 sati uz jednu dozu vakcine ili jedna doza vakcine uz dokaz da su preležali kovid-19.

Svi građani koji ulaze na Kosovo, kao i lica sa privremenim ili stalnim boravišnim dozvolama, dobijaju mogućnost vakcinacije putem mobilnih timova na aerodromu u Prištini kao i na prijelazima u Vrbnici, Merdaru, Bijeloj Zemlji i Elez Hanu.

Ministar Latifi je najavio da će vakcinacija od sljedeće nedjelje da se obavlja i vikendom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore