Imamo saznanja

Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC) dobilo je izvesne uznemirujuće informacije o tome da je povećan broj antena i neovlašćenih aktivnosti operatora mobilne telefonije na sjeveru i u nekim drugim dijelovima Kosova.

S druge strane, Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC), nastavlja da kažnjava Telekom Kosova sa 5.000 eura svakog mjeseca zbog nesprovođenja državnog pozivnog broja +383.

Ovo je za KosovaPress rekao predsjednik odbora RAEPC-a, Nazim Rahimi, koji je nagovjestio da su formirali jedinicu za njihovu provjeru koja se očekuje sljedeće nedjelje u tom dijelu Kosova.

„Sa punim uvjerenjem potvrđujem da na teritoriji Republike Kosovo nemamo ilegalno poslovanje mobilnih operatora od sklapanja Briselskog sporazuma 2015. Međutim, ovih dana smo informisani o izvesnim zabrinutostima i formirali jedinicu koja će uskoro da vrši verifikaciju na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, uključujući i mjerenja koja će se vršiti na Sjeveru Kosova. Pojavile su se informacije koje izazivaju zabrinutost – da je povećan broj antena i neovlašćenih operacija, tako da ćemo to proveriti i izaći sa zvaničnim stavom nakon mjerenja i verifikacija koje ćemo uraditi tokom sljedeće nedjelje“, naglašava Rahimi.

Povodom Telekoma Kosova, Rahimi u intervjuu za KosovaPress kaže da ovo javno preduzeće zbog finansijske krize još uvijek nije u mogućnosti da u potpunosti sprovede prenos brojeva koji se zahtjeva novim kodeksom.

Rahimi kaže da ostaju posvećeni pronalaženju rešenja za primenu državnog propisa sa menadžmentom Telekoma i drugim institucijama.

„Što se Telekoma tiče, tačno je da ova kompanija ima dugovanja prema RAEPC-u, o čemu razgovaramo sa Telekomom, ali i sa državnim instancama, za koje mislim da će vrlo brzo doneti konkretno rješenje i ovaj period dugovanja prema RAEPC-u će se završiti. Za apsolutno svaki mjesec nesprovođenja državnog zakona (Telekom) se kažnjava sa 5 hiljada eura mjesečno. Ovo je nastavak i do trenutka implementacije koda +383, ne samo Telekom, već i drugi operatori, biće kažnjeni u slučaju da ga nisu primjenili“, rekao je Rahimi.

Šef odbora RAEPC-a, Rahimi, smatra da će sredstvima predviđenim budžetom za 2022. godinu za subvencionisanje Telekoma, ova kompanija uspjeti da pronađe rješenja.

Ujedno je najavio da je dug Telekoma prema RAEPC-u dostigao oko 10 miliona eura.