Ekspert za dijalog

Ekspert za dijalog Gazmir Raci izjavio je da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana, ali bez izvršnih ovlašćenja, prenosi Koha.

Raci, koji je bio uključen u dijalog Beograda i Prištine, istakao je da svaki dokument vezan za ZSO treba proveriti u Ustavnom sudu i da se po tom pitanju složila i međunarodna zajednica.

"Zajednica srpskih opština treba da se formira na osnovu odluke Ustavnog suda i ne treba da ima ovlašćenja koja nisu u skladu sa Ustavom. Međunarodna zajednica, EU i SAD su se u sporazumu iz 2015. složile da svaku novu odluku ili novi dokument vezano za ZSO treba da ocjeni Ustavni sud. O tome se složila i Srbija, tako da su međunarodna zajednica i Srbija svijesne da svaki dokument koji nastane na temu ZSO mora da donese Ustavni sud", rekao je Raci za Kosovo press.

Kategorično odbijanje vlade Albina Kurtija da osnije ZSO, Raci vidi kao pokušaj da se dođe do usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda.

"To su metode koje naša nova Vlada koristi za pregovaračkim stolom, podižući nivo najviših zahtjeva kako bi došla do pozicije mišljenja Ustavnog suda. Izvan odluke Ustavnog suda neće ići", rekao je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore