Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti objasnio je zbog čega se na Kosovu pojačavaju anti-kovid mjere, uprkos podacima da je epidemiološka situacija na Kosovu trenutno najbolja, kako je rekao, i na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

On je na svom Facebooku objavio post “8 odgovora na 8 najčeščih pitanja o mjerama protiv kovida-19” u kome je pojasnio da je na Zapadnom Balkanu, ali i u Evropi došlo do povećanja broja oboljelih od virusa, zbog čega se povećao rizik od širenja i na Kosovu, prije svega preko putnika koji dolaze iz inostranstva.

“Imamo dva razloga zbog kojih pojačavamo mjere na granicama. Prvo, prethodnih nedjelja dramatično se povećao broj slučajeva u Evropi i na Zapadnom Balkanu. To znači da u ovom trenutku najveći rizik za eventualno širenje kovida-19 na Kosovu dolazi od putnika iz inostranstva. Drugo pojava soja Omikron, kao i njegovo širenje u mnogim evropskim zemljama u kratkom roku, primorala je Vladu da brzo i odlučno djeluje u pooštravanju mjera na granici. Još više zabrinjava činjenica da, prema preliminarnim podacima, ova varijanta predstavlja mnogo veći rizik za mlađe starosne grupe, posebno za djecu mlađu od pet godina, u poređenju sa prethodnim varijantama koronavirusa”, napisao je Kurti.

On je dodao i da se zbog podataka koji ukazuju na to da se Omikron brže širi i među osobama koje su preležale bolest, na Kosovo brani ulazak onima koji se nisu vakcinisali.

Izvor: Kosovo Online