Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenjuje da je lejvičarska ideologija premijera Albina Kurtija prepreka za unapređenje njegovih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Spahiu smatra da Amerikanci neće odustati od Kosova, ali ističe da postoji mogućnost njihovog odustajanja od Vlade Albina Kurtija.

"Ideologija koju je prihvatio Albin Kurti tokom svog školovanja, jeste ona koja ne idu u prilog dobrim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ta ideologija je forsirana u školskim tekstovima istorije i književnosti u Albaniji, a na Kosovu kopirana. Samo je skinuta slika Envera Hoxhe, koja je zamjenjena slikom druga Tita, ali duh tih sadržaja je bio isti. Enver Hoxha je vodio svoju zemlju u izolaciju i taj duh je dosta ugrađen u političku filozofiju Albina Kurtija. Sada nije vrijeme Hladnog rata, sasvim je drugačija situacija, ali ta ideologija je ostavila tragove kod njega, ta ideologija je prepreka za bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Spahiu.

Premijer Albin Kurti ranije je najavio da će u novembru otputovati u zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, ali ta posjeta još uvijek nije realizovana.

Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj sinoć je Kurtiju poručio da ni ne treba da ide, jer mu kao ljevičaru tamo nije mjesto. S druge strane ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je danas da saradnja Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama nikada nije bila bolja i bliža.

Spahiu konstatuje da je premijer Kurti samo formalno “okrenut ka Americi” i ukoliko ne dođe do konstruktivnije saradnje, za očekivati je da će američka administracija odustati od aktuelne Vlade Kosova.

"Ne mislim da će biti egzistencijalno opasno za Kosovo, jer Amerikanci imaju toliko snage da promjene vlast na Kosovu. Oni imaju snage da promjene vlast u većim i suverenijim državama nego što je Kosovo, ali će to koštati Albina Kurtija karijere", zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online