Preporuka

Evropska komisija je još jednom preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo i podsjetila da je Kosovo za to ispunilo tražene kriterijume, prenosi Reporteri.

Kancelarija za medije Evropske komisije je u odgovoru Reporteriju navela da EK nije promjenila stav o liberalizaciji viznog režima.

"Evropska komisija je u julu 2018. potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viznog režima. Nakon glasanja u Evropskom parlamentu 2019. godine, sada je na državama članicama Evropske unije da pokrenu ovo pitanje. Ohrabrujemo ih da nastave rad na ukidanju viza za Kosovo", navela je Kancelariji za medije EK.

Vizna liberalizacija je obećana Kosovu od 2011. godine. Evropska komisija je 2018. godine saopštila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i preporučila državama članicama EU ukidanje viznog režima. Liberalizacija je izglasana i u Evropskom parlamentu, ali je konačna odluka ostala na Savjetu ministara EU.

Nedavno su kosovske vlasti, uključujući i premijera Albina Kurtija, ponovo pozvale EU da što prije ukloni barijere za kretanje građana Кosova u zemljama EU.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri