Specijalni sud

Specijalizovano tužilaštvo je pažljivo analiziralo odgovor Policije Kosova Specijalizovanim vijećima, koja objašnjava kako ta kosovska bezbjednosna institucija može da pruži garancije nadzora u slučaju uslovnog puštanja na slobodu bivših vođa OVK, prenosi Reporteri.

Glavni tužilac Jack Smith je izneo značajne primedbe i pokušao da ukaže na to zašto Policija Kosova ne bi mogla uspješno da ispuni zadatak praćenja Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, u slučaju njihovog privremenog puštanja na slobodu.

Smith je u policijskim izjavama našao i napomene da Policija Kosova može da prati pritvorenike kamerama, ali samo ako je potrebno.

"Policija Kosova obećava nadzor 24/7, ali nejasno kaže da će uključiti onoliko policajaca koliko bude potrebno. Međutim, jedini dogovor koji je predložila Policija Kosova je da jedan policajac koji stoji na ulazu u kuću. Ovaj kadar uopšte nije adekvatan u slučaju kućnog pritvora uticajnih ljudi", naveo je Smith.

Kaže da Policija Kosova uklanja svaku odgovornost za neuspjehe, kao u slučaju Remzija Shale, Samija Lushtakua i Sabita Gecija, a da ti incidenti pokazuju da uticajne ličnosti imaju moć da odbiju uslove nadgledanja na Kosovu.

"Postoje i drugi slučajevi miješanja, kao što je slučaj kada je Policija Kosova blokirala zvaničnike Eulexa da uhapse Nexhmija Krasniqija, tadašnjeg komandanta Policije Kosova u Prizrenu", kaže Smith.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri