Moglo se više uraditi

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Agnesa Haxhiu smatra da je nedostatak individualne odgovornosti poslanika, jedan od razloga što je Skupština Kosova spora u ispunjavanju zakonodavne agende, prenosi Koha.

Prema njenim riječima, imajući u vidu činjenicu da je skupštinska većina konsolidovana, Skupština je imala priliku da uradi više posla ove godine.

"Oni ne idu na sjednice, ne ostaju, ne učestvuju u glasanju. Očekivanja su veća, Skupština je mogla više. Nije bilo produktivnosti skupštinske većine. Fokus je bio na nezavisnim institucijama, veoma dobro, ali mora postojati balans. Zato su očekivanja i mogućnosti, veće nego što je učinjeno za ovih osam mjeseci", kaže Haxhiu.

Ona je podsjetila da je 57 nacrta zakona u proceduri za razmatranje u Skupštini i vjeruje da to neće biti rješeno do kraja ove godine.

"Nedostatak individualne odgovornosti ima velike posljedice, koje dovode do nemogućnosti unapređenja važnih procesa. U ovoj situaciji je to svakako ekonomski oporavak. Posljednjih meseci vidjeli smo probleme sa usvajanjem međunarodnih finansijskih sporazuma. Nisu uspjeli da postignu konsenzus da dobiju 80 glasova. Ovo utiče na svaku odluku kasnije. Prijedlozi zakona koji zahtjevaju prostu većinu nisu problematični, ali postoje i druga pitanja koja zahtjevaju konsenzus i dvotrećinsku većinu. Novi poslovnik o radu Skupštine bi omogućio bolje funkcionisanje, ali problem je i dalje nedostatak konsenzusa", rekla je Haxhiu.

Prema njenom mišljenju, lokalni izbori u oktobru-novembru takođe su uticali na sporost Skupštine.

"Zakoni koje treba pogurati su oni iz paketa ERA, kao i za finansiranje političkih subjekata i o visokom obrazovanju", rekla je Haxhiu.

Haxhiu je ocjenila i da je sadašnja opozicija konstruktivnija nego što je bila u prošlosti, ali i dodala da opozicija nije zainteresovana da nadgleda izvršnu vlast.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore