Komesar EU za susjedstvo i proširenje

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izrazio je optimizam da će građani Kosova uskoro moći da putuju bez viza u zemlje EU, prenosi Kosovo press.

Várhelyi je na “Konferenciji o budućnosti Evrope”, koju su organizovali ambasada Mađarske na Kosovu i Ročesterski tehnološki institut na Kosovu (RITK), putem video poruke, govorio i o investicijama Evropske unije na Zapadnom Balkanu od 30 milijardi eura.

„Nadam se da će mladi Kosova uskoro moći da putuju u EU bez viza i da imaju još više kontakta sa svojim vršnjacima, a mi, promovišući privredu, razvoj regiona i Kosova, da im ponudimo mogućnosti u zemlji. Naš ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan mobilisaće do 30 milijardi eura. Ovaj paket će zatvoriti jaz u ekonomskom razvoju“, rekao je on.

Olivér Várhelyi je, nazivajući omladinu Kosova najvrednijim bogatstvom, rekao da će njihov glas imati veliki uticaj na ekonomski razvoj. Evropski komesar rekao je i da EU podržava mlade Kosova kroz projekte vrijedne više od 50 miliona eura.

„Ovi projekti imaju za cilj da razviju vaše veštine za zapošljavanje, socijalnu inkluziju i demokratsko učešće. To je investicija od koje buduće generacije treba da imaju koristi“, poručio je Várhelyi.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomas Suniog je rekao da je vizna liberalizacija sada u rukama Savjeta ministara. On je dodao da Vlada Kosova pokušava da komunicira sa 27 zemalja članica EU kako bi ih ubedila da glasaju za slobodno kretanje građana.

„Što se tiče liberalizacije viznog režima, ovo je pitanje koje svi imamo na umu, ali opet, kao što sam više puta pomenuo i pokušao sam da objasnim svima sa kojima se susrećem, uključujući i vladine zvaničnike, o tom pitanju odlučuje Savjeta ministara članica EU. Postoji 27 država članica koje treba da sjednu zajedno i kažu, u redu, ovo je odluka, Kosovo je pouzdan partner“, rekao je Suniog.

Zamenik ministra prosvete Dukagjin Pupovci je naglasio da je omladina Kosova jedina koja i dalje ne može slobodno da putuje Evropom.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press