Na Kosovu se ocjenjuje da reforme unutar Kosovskih bezbjednosnih snaga neće značajno promjeniti funkcionisanje te institucije, ali se izražava bojazan da odluka o smjeni rukovodstva može da utiče na pogoršanje odnosa sa strateškim partnerom Kosova - Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja je ujedno i vrhovni komandant, imenovala je danas general-majora Bashkima Jasharija za novog komandanta Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Mediji na Kosovu prenose da je do smjene rukovodstva u KBS došlo nakon što je dosadašnji komandant Rrahman Rama odbio zahtjev ministra odbrane Armenda Mehaja, da za policijsku akciju na sjeveru Kosova ustupi oklopna vozila, koja su donirale Sjedinjene Američke Države, a koje se prema sporazumu ne mogu koristiti, otuđiti ili prodati bez njihovog odobrenja.

Stručnjak za bezbednost Drizan Shala u izjavi za Kosovo onlajn ocjenjuje da narušavanja odnosa između komandanta KBS i ministra odbrane može biti jedan od razloga za Ramino razriješenje.

Istovremeno, on ističe da je smjena rukovodstva u Kosovskim bezbjednosnim snagama logičan slijed događaja, imajući u vidu da je došlo do promjene vlasti na Kosovu.


Drizan Shala/Kosovo Online

“Poslije izbora na Kosovu, počele su promjene na svim velikim pozicijama, tako je došao na red i vrh KBS. Kao razlog promjena mogu biti i zadnji događaji na sjeveru Kosova, ali ipak to nije zvanično. Zabrinjava kako će na smjenu rukovodstva KBS reagovati strateški partneri, Sjedinjene Američke Države”, rekao je Shala.

On pozdravlja imenovanje Bashkima Jasharija za novog komandanta Kosovskih bezbjednosnih snaga, ukazujući da potiče iz familije Adema Jasharija, koji se smatra oslobodiocem Kosova.

“Ako se gleda iz ugla istorije, novi komandant je iz porodice koja je dala 56 žrtava za slobodu Kosova”, istakao je Shala.


Blerim Burjani/KosovoOnline

Sa druge strane, politički analitičar Blerim Burjani navodi da komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga treba da bude izabran u skladu sa svojim profesionalnim sposobnostima, a ne na osnovu političkog opredjeljenja.

“Brze promjene nisu dokaz da nešto može bolje funkcionisati, ali to zavisi od osobe i iskustva koje ona ima na raspolaganju. Komandant KBS ne mora biti osoba iz politike, ali treba da bude osoba sa mnogo profesionalnog iskustva”, zaključuje Burjani.

Izvor: Kosovo Online