Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da mu se sviđa ideja "Otvorenog Balkana“, ali tek nakon međusobnog priznanja Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Dakle, nemoguće je da se Kosovo pridruži Otvorenom Balkanu bez međusobnog priznanja. Ako bismo to prihvatili, živeli bismo u statusu kvo", kazao je Haradinaj i dodao da neophodno da lideri albanske države budu na liniji sa liderima Kosova o temama Kosova i njegove budućnosti, kao što je tema podjele Kosova u dijalogu sa Srbijom.

"Premijer Albanije Edi Rama bi trebalo da prvo razgovara o priznanju Kosova od strane Srbije da bi se išlo dalje ka ovoj temi, odnosno Otvorenom Balkanu, jer prvo moramo biti ravnopravni. Ne možete biti otvoreni prema nekome ko vas ne priznaje”, rekao je Haradinaj.

Dodao je da je odlučan da pomogne Albaniji u svim njenim inicijativama, jer ako je ona uspješna onda uspjevaju i Albanci generalno.

Govoreći o odnosima Albanije i Kosova, Haradinaj je rekao da je bilo poteškoća i da se to desilo vjerovatno zbog suprotstavljenih stavova o određenim temama, kao i da je sve to naštetilo izvještajima.

"Ali to nije omelo naš normalan razvoj jer smo jedno kao Kosovo i Albanija ali i kao Albanci”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online