Profesor međunarodnih odnosa

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi izjavio je da Zajednica srpskih opština ne treba da bude primarna u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Problem je u Zajednici srpskih opština, tu tačku treba ostaviti za kraj, u sveobuhvatnom sporazumu gdje je potrebno međusobno priznanje", rekao je Arifi u emisiji „Infomagazin“ na TV Klan Kosova.

Prema njegovim riječima Kosovo treba da traži od Evropske unije da promeni pristup jer jer ne vodi ka međusobnom priznanju Kosova i Srbije.

„O Zajednici se može uz fusnotu, sprovesti na kraju sporazuma. Ali moramo biti oprezni tražiti priznanje i od Evropske unije. Pristup EU nas ne vodi ka međusobnom priznanju Kosova i Srbije jer nas EU ne priznaje kao državu“, dodao je Arifi.

Posjetu predsjednika Slovenije Boruta Pahora, Arifi je ocjenio pozitivnom, ali prema njegovim riječima, Slovenija je država koja nema uticaj ni u Evropskoj uniji ni u NATO.

Naglasio je da će Kosovo i dalje biti pod pritiskom Evropske unije, ističući da će ponuditi viznu liberalizaciju u zamenu za nešto, a prema njegovim riječima, bilo bi nisko od EU ako bi tražilo ZSO kao uslov.

„A ako Vlada Kosova prihvati tako nešto, zaista je ekstremni amater“, zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online