Disciplinovanje

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca često mora da prizna nedostatak kvoruma, zbog čega mnoge tačke dnevnog reda nisu razmatrane u parlamentu ili se nije glasalo o njima, piše Koha.

Poslanici često ne prisustvuju sjednicama iako ih na to obavezuju i Zakon i presuda Ustavnog suda, a Konjufca namjerava da disciplinuje poslanike, i da ih zbog odsustva na sjednicama novčano kažnjava.

U petak je na dnevnom redu bio izbor članova odbora za javni servis, koji nije obavljen zbog nedostatka kvoruma.

"Smatram da je bojkot dijela poslanika namjeran. Nije bilo uslova da se odbor RTK glasa i izbor je odložen za sljedeću sjednicu", rekao je Konjufca.

Predsjednik parlamentarnog odbora za mandate i imunitet Adnan Rustemi kaže da je dužnost i odgovornost poslanika da učestvuju na sjednicama Skupštine i da protiv poslanika koji ne izvršavaju dužnost treba preuzeti mjere.

"Nesumnjivo, neučestvovanje na sjednicama bez razloga i kada to nije politička akcija, treba da se novčano sankcioniše", kaže Rustemi.

Dodao je da je tokom izrade nove Uredbe predložio da se doda član kojim se iz osnovne plate novčano kažnjavaju poslanici koji su odsutni u visini naknade prisutnih i istakao da "tako nešto neophodno".

Poslovnik o radu Skupštine ne predviđa kazne, ali su one predviđene Zakonom o pravima i odgovornostima narodnog poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore