Historijska činjenica

Kosovski istoričar Jusuf Buxhovi kaže da je 28. novembar - Dan albanske zastave, istorijski važan događaj za sve Albance, bez obzira na to gdje žive.

Veličanjem Dana albanske zastave na Kosovu, prema riječima Buxhovija, ne umanjuje se značaj kosovskih državnih obilježja i praznika. On navodi da je “najvažniji datum za Kosovo 17. februar, Dan državnosti Kosova”.

“Za Albance 28. novembar predstavlja jedan istorijski događaj, jer se taj datum vezuje za proglašenje države Albanije kao nezavisne i to je više nego istorija. Za Kosovo je takođe veoma značajno, jer kada je proglašena nezavisnost Albanije i Kosovo je bilo sastavni dio tog proglašenja, bez obzira što je Londonska konferencija odlučila drugačije", kaže Buxhovi za Kosovo onlajn.

Po njegovim riječima, sada je druga realnost.

"Sada imamo dvije države i po mom mišljenju obilježavanje 28. novembra više ima značaja vezanog za nacionalni identitet. Za Kosovo je 17. februar Dan državnosti Kosova, to treba razlikovati”, rekao je Buxhovi.

Dan albanske zastave, 28. novembar, proslavljaju Albanci širom svijeta u znak sjećanja na 1912. godinu, kada je u Vlori podignuta albanska zastava i potpisana deklaracija o nezavisnosti.

Buxhovi ističe da su od tada svi koji govore albanskim jezikom širom svijeta, pa tako i Albanci sa Kosova, naročito ponosni na crveno-crnu zastavu.

“Albanska zastava je nacionalna zastava, time se nadovezuje jedan istorijski značaj. Kosovska zastava je zastava države Kosova, premda postoje ljudi koji to neće da razlikuju, ali realno država Kosovo ima svoju zastavu i kalendar praznika koje obilježava”, navodi Buxhovi.   

U susret obilježavanju Dana albanske zastave, širom Kosova se vijore crveno-crne zastave sa dvoglavim orlom.

Proslavi se nadovezuje i rođendan komandanata OVK Adema Jasharija.

Sljedeći praksu svojih prethodnika, aktuelni premijer Kosova Albin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako se ovaj datum ne nalazi u zavaničnom kalendaru praznika na Kosovu. S obzirom da je Dan zastave Albanije 28. novembar pao u nedjelju, neradni dan na Kosovu se odlaže za ponedjeljak 29. novembar.

Izvor: Kosovo Online