Prijetnja po sigurnost građana

Policija Kosova je iznela detalje u vezi sa trostrukim ubistvom koje se dogodilo u petak uveče u Glođanu u Dečanima, gdje su ubijena dva učenika i vozač autobusa, a kako je saopšteno napad je izvršen oružjem za "koje se sumnja da je AK-47 od strane nepoznatog napadača". Ne treba zaboraviti da prema najnovijim istraživanjima, na Kosovu postoji 250.000 komada ilegalnog oružja.

Svake godine na Kosovu se zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja, a u posjedu građana je mnogo veći broj, dok je broj zahtjeva za legalizaciju i dalje mali. U periodu legalizacije, prije dvije godine, podneto je samo oko 2.000 zahtjeva. Posjedovanje ilegalnog oružja, u tako velikom broju, predstavlja prijetnju po sigurnost građana.

Kazna za ilegalno posjedovanje oružja iznosi do 7.500 eura. Između ostalog, predviđena je i kazna zatvora do pet godina. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dvije do 10 godina zatvora za ilegalno posjedovanje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Ne treba zaboraviti da je i na područiju Glođana u rukama civila ostao veliki broj komada ilegalnog oružja, jer su se tu tokom 1998. i 1999. godine vodile neke od najžešćih borbi.

Izvor: Kosovo Onlajn/Koha