Kosovski model

Vlasti na Kosovu su reagovale u dva pravca, uvođenjem strogih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa i pojačanom kampanjom kojom su pozvani građani da se u što većem broju vakcinišu, piše agencija Anadolija.

Epidemiološka situacija na Kosovu posljednjih dva mjeseca mnogo je povoljnija u odnosu na ostale zemlje regiona. Dnevni broj novozaraženih je već duže vrjeme ispod 20 i kreće se oko 0,80 posto od testiranih uzoraka sumnjivih na koronavirus.

Prve dvije nedjelje novembra tri osobe su preminule od COVID-19, dok je registrovano ukupno 179 novozaraženih. Prema podacima Ministarstva zdravlja Kosova, od početka epidemije, marta prošle godine, testirano je 1.297.008 uzoraka, od kojih je 160.974 rezultiralo pozitivno na koronavirus, dok je preminulo je 2.980 osoba. Trenutno je 407 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ipak, stvarni broj aktivno zaraženih je veći, jer se podaci institucija ne odnose na sredine u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje se liječi u paralelnom srpskom zdravstvenom sistemu. U tim sredinama trenutno je aktivan 561 slučaj zaraze koronavirusom.

Vrhunac epidemije krajem avgusta


Kosovo je četvrti talas koronavirusa imalo ranije od zemalja regiona. Tokom tri ljetnja mjeseca na Kosovu je boravio veliki broj Kosovara koji žive u dijaspori, organizovano je mnogo svadbi i drugih porodičnih okupljanja, radili su ugostiteljski objekti i noćni klubovi, a broj vakcinisanih je bio na niskom nivou. Sve to je uticalo da u toku avgusta naglo počne da se povećava broj novozaraženih, da bi epidemija dostigla vrhunac krajem tog mjeseca.

Tako je 25. avgusta zabilježeno 2.541 novih slučajeva zaraze samo u jednom danu, dok je 28. avgusta na Kosovu bilo 25.797 aktivno zaraženih. Više od 90 posto novozaraženih bili su nevaksinisani. U tom periodu i smrtnost od posljednica COVID-19, bolesti koju izaziva koronavirus, bila je izuzetno velika. Dnevno je prosječno umiralo od 30 do 40 osoba.

Vlasti na Kosovu su reagovale u dva pravca, uvođenjem strogih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa i pojačanom kampanjom kojom su pozvani građani da se u što većem broju vakcinišu.

Kampanja vakcinacije i stroge mjere


Odlukom Vlade Kosova, 30. septembra su uvedene stroge anticovid mjere, kao što je obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, ograničenje kretanja građana u periodu od 22 do pet sati i ograničen rad ugostiteljskih objekata od pet do 21,30 časova. Za ulazak na Kosovo uvedene su obavezne potvrde o vakcinaciji ili odgovarajući testovi na COVID-19. U suprotnom, propisana je samoizolacija u trajanju od sedam dana.

Istovremeno je odložen početak nove školske godine. Škole su, umjesto 1. septembra, počele sa radom 27. septembra, kada se epidemiološka situacija u zemlji znatno smirila.

Vlada je krajem septembra uvela i neophodne potvrde o vakcinaciji ili posedovanje odgovarajućih testova na COVID-19 za ulazak u zatvorene prostore i za sve zaposlene u javnom sektoru.

Zahvaljujući uvedenim mjerama i masovnoj vakcinaciji građana, već sredinom septembra epidemiološka situacija je bila mnogo povoljnija. Međutim, vlasti tada nisu ukinule mjere, jer je u toku bila predizborna kampanja za lokane izbore održane 17. oktobra.

Tek nakon izbora mjere su malo ublažene, ali ne i ukinute, zbog rizika od ponovnog širenja virusa.

Vlada Kosova je 23. oktobra ograničenje kretanja građana skratila na period od ponoći do pet časova ujutru, dok je ugostiteljskim objektima dozvoljen rad do 23 časa, uz puštanje muzike do 21.30 časova.

Dozvoljeno je okupljanje do 70 osoba na otvorenom i 30 u zatvorenom prostoru. Sahrane su dozvoljene samo uz učešće uže porodice, te održavanje verskih ceremonija i obreda do 50 posto kapaciteta uz potvrde o vakcinaciji ili negativnim testovima na koronu. I dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Bez obzira na broj osoba, aktivnost noćnih klubova, kao i organizacija festivala, koncerata, izleta, hodočašća, venčanja, vjeridbi, porodičnih i društvenih zabava zabranjena je i dalje na cijeloj teritoriji Kosova.

Za ulazak na Kosovo od 13. oktobra potrebne su potvrde o vakcinaciji sa dvije doze vakcine ili odgovarajući testovi na COVID-19. U suprotnom, ide se u samoizolaciju u trajanju od sedam dana.

Uspješna vakcincija


Iako je Kosovo prve vakcine dobilo tek 28. marta ove godine, kao posljednja zemlja u regionu, a masovna vakcinacija za starije od 18 godina je započela u junu, od početka vakcinacije dato su 1.599.372 doze vakcina, odnosno 47,1 posto stanovništva primilo je jednu dozu vakcine protiv COVID-19. Drugu dozu je primilo 752.365 građana ili 41,9 posto stanovništva.

Od 15. avgusta odobrena je vakcinacija i osoba od 16 godina. Potom je Ministarstvo zdravlja 2. novembra usvojilo odluku da se vakcinom Pfizer BioNTech mogu vakcinisati i deca od 12 do 15 godina, u skladu sa preporukama međunarodnih zdravstvenih organizacija.

Takođe od 5. novembra građani Kosova mogu da se vakcinišu u bilo kom centru za vakcinaciju širom Kosova bez unapred određenog datuma. Vakcinacije se obavljaju i putem mobilnih timova, za koje takođe ne treba unapred zakazivati termin.

Sredinom novembra je odobrena i preporuka Komisije za imunizaciju protiv COVID-19 da se na Kosovu vakcinišu i građani koji nisu državljani Kosova, s obzirom na to da vakcina ima dovoljno, a u ovom periodu, na kraju godine, uobičajen je veći priliv građana iz različitih zemalja.