Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi smatra da zajedničke sjednice vlada Kosova i Albanije mogu da imaju pozitivne efekte, kao što bi imalo i priključivanje Kosova regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Priština kategorično odbija da bude deo "Otvorenog Balkan" uz obrazloženje da je inicijativa štetna i bez vizije, ali Maliqi ocjenjuje i da redovne sjednice vlada Kosova i Albanije postaju konkretnije, odnosno da se na njima postižu konkretniji sporazumi koji će olakšati živote građana sa obe strane.

“To je ne samo potreba Kosova i Albanije da imaju takav odnos, nego je i svjetska praksa. Uvode se neke olakšice za trgovinu i to je normalna proces, koji takođe pomaže i pripremu cijelog regiona za malo veće projekte, za evropske integracije i za taj ‘Otvoreni Balkan’, izvan koga su tri zemlje, iako je pritisak i Evrope i SAD da se i one priključe toj inicijativi”, kaže Maliqi za Kosovo onlajn.

On smatra da je inicijativa “Otvoreni Balkan” dobra prilika za napredovanje zemalja Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

“To je jedina perspektiva da se ubrza integracija regiona ka Evropskoj uniji. I da se na neki način smanje tenzije, naročito ako se reši situacija između Kosova i Srbije. Onda će ceo region profitirati. I unutar ovih država i spolja postoje tendencije da se ova situacija prolongira, da se ostavi situacija koja na neki način ne proizvodi rješenje nego neku vrstu odloženog ratnog stanja. Iako nema uslova za rat ali ponekad se stanje dovodi do takve situacije kao da se nalazimo pred vojnim intervencijama, često se ide na te retoričke i militarističke opcije”, navodi Maliqi.

Na pitanje da prokomentariše posljednje izjave albanskog i kosovskog premijera oko referenduma za ujedinjenje, odnosno da bi glasali "za" na mirnom referendum, Maliqi kaže kako je ta priča nerealna i dodaje da takve izjave služe za unutrašnju upotrebu, odnosno kako bi glasačko tijelo bilo zadovoljno.

“To je na političkom nivou, to ljude zanima i Albin Kurti je nedavno dao takve izjave. Na cijelom Balkanu, od raspada Jugoslavije pa nadalje imamo te nacionalne homogenizacije, svi misle da je rješenje u tome. Postoji neke strukture koje promvišu ideje "srpskog svijeta" i Albanci imaju slične varijante”, zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online