Pravo na nasljedstvo

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Forum za liderstvo i diplomatiju organizovali su konferenciju na temu imovinskih prava i nasilja u porodici. Na konferenciji je istaknuto da čak 38 odsto muškaraca i 33 odsto žena smatra da žene treba da se prihvataju naslednog dijela, prenosi Ekonomia Online.

Predsjednica Vjosa Osmani kaže da bi podaci pokazuju sve veći broj žena koje se prihvataju nasljednog dijela.

"Žene i devojke moraju biti rješene da se prihvate imovnskog dijela, jer je to stečeno pravo. Institucije moraju biti odlučne u sprovođenju zakona. Pravosudni sistem mora pravično, efikasno i bez odlaganja rješavati imovinske zahtjeve žena“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da razgovor o imovinskim pravima jasna poruka ekonomske nezavisnosti i ravnopravnosti u društvu u kome se djevojke i žene osjećaju bezbjedno i osnaženo.

"Više se ne može tolerisati da su pravo na nasljeđivanje i pravo na imovinu predmet rodne diskriminacije. Žene i djevojke su moćan stub našeg društva. Njihovo učešće u društvu zajedno sa muškarcima doprinosi dobrobiti porodice i društva. Imovina stvara mogućnosti za ekonomsku nezavisnost, a trenutna situacija u vezi sa nasljeđivanjem imovine i dalje je nezadovoljavajuća”, rekla je Osmani na konferenciji.

Šef misije Eulexa na Kosovu Lars Gunar Vigemark kaže da je da je Misija posvećena rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

"Onemogućavanje sticanja imovinskog  prava polovini stanovništva nije samo spriječavanje osnaživanja žena, već i gušenje ekonomskog rasta zatvaranjem hiljada potencijalnih ženskih aktera u privredi. To je takođe dio kulturnih i društvenih nedaća koje dovode do nesagledive  bjede. Da stvar bude još gora, mnoge žene su se odrekle nasljednog prava čak 38 odsto muškaraca i 33 odsto žena ne misli da žene treba da imaju priliku da naslijede porodičnu imovinu”, kazao je Vigemark.

Na Konferenciji je istaknuto da je samo 14 odsto žena na Kosovu zvanično zaposleno i da ostvaruje sopostvene prihode, dok su ostale uglavnom domaćice bez ikakvih ličnih primanja.