Šef Kancelarije EU na Kosovu

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog ističe da „Kosovo ima obavezu da primjeni sporazum za Zajednicu opština sa srpskom većinom i da može da uputi nacrt Ustavnom sudu da se prilagodi njegovim uslovima“, prenosi Koha.

Szunyog je naveo dva razloga zbog kojih EU smatra da je potrebno sprovesti sporazum i naglasio da EU insistira na sprovođenju ovog sporazuma zato što se sve češće čuje da on neće biti sproveden.

„Prvi razlog je da je ovo međunarodni sporazum koji su potpisali predstavnici Kosova u kontekstu dijaloga i da se međunarodni sporazumi moraju poštovati. Drugi razlog je da su neki od tih sporazuma ratifikovani u Parlamentu Kosova, parlamentarnom većinom i kosovskim sistemom rukovođenja. Ono zbog čega mi sada insistiramo na ovoj temi  su glasine da ti sporazumi nisu relevantni i da neće biti ispunjeni“, rekao je Szunyog.

Prema njegovim riječima, primjenu ovog sporazuma je međunarodno pravna, ali i nacionalna obaveza.

„Očekivao bih da se, ako je ovo pravna država, mora poštovati domaća pravna obaveza, ali i zakonska obaveza prema međunarodnim sporazumima. Ako niste zadovoljni nekim međunarodnim obavezama ili nekim postojećim zakonodavstvom, onda postoje neke procedure kako to možete promjeniti tako što ćete predložiti druge alternative. Ono što je važno jeste da postoji refleksija da obaveze iz prošlosti postoje i da se ne mogu zanemariti“, poručio je Szunyog.

Ustavni sud ne kaže da se ZSO ne može formirati


Povodom odluke Ustavnog suda da 23 tačke sporazuma nisu u skladu sa Ustavom, Szunyog je rekao da Ustav ne kaže da se Zajednica srpskih opština ne može formirati.

„Da budem jasan po ovom pitanju, postoje dva sporazuma. Jedan je iz 2013. godine, to je ovaj o kome sam govorio i koji je postignut kao dogovor, potpisan i ratifikovan u Skupštini. Postoji još jedan sporazum iz 2015. godine i koji je stavljen pod lupu Ustavnog suda, ali Ustav ne kaže da se ZSO ne može formirati i da se ta obaveza ne može ispuniti. U stvari, on kaže da traži da se ponovo izradi statut ove Zajednice srpskih opština i još jednom pošalje Ustavnom sudu“, naveo je dalje šef EU na Kosovu.

Kao izlaz iz ove situacije, Szunyog vidi u tome da Kosovo treba da pošalje prijedlog rješenja.

„Jednostavno bih zamolio Vladu Kosova da postupi u skladu sa svojim državnim obavezama, kao i međunarodnim, i da se saglasi sa uslovima Ustavnog suda. Dakle, izraditi statut ZSo, predstaviti ga Sudu i pregovorima u dijalogu“, dodao je on.

Szunyog je odbacio tvrdnje da je EU jednostrana i da podržava samo jednu stranu.

„Naš interes je da i zvanična Priština i zvanični Beograd postignu sporazum i postignu ovaj pravno obavezujući sporazum koji bi rešio sve još uvijek otvorene probleme i koji bi onda omogućio i Kosovu i Srbiji da nastave ka Evropskoj uniji“, dodao je Szunyog.

On je, govoreći o potrebi konačnog pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na kraju dijaloga, naglasio da je sporazum o registarskim tablicama, koji je postignut krajem septembra, primjer da „ako dvije zemlje rade ozbiljno, može da se postigne dogovor“.

Szunyog smatra da je realan i dobro planiran cilj za postizanje konačnog sporazuma u okviru mandata Kurtijeve vlade.

Prema njegovom mišljenju, strane u dijalogu treba da se usredsrede na pregovore o sporazumu koji otvara put za budućnost, ali „naravno da se to ne može učiniti bez suočavanja sa prošlošću“.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore