Daleko od konačnog dogovora

Bivši savjetnik predsjednika Hashima Thaçija Ardian Arifi kaže da je jučerašnji sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka i premijera Albina Kurtija bio pokušaj da se održi proces dijaloga, prenosi Klan Kosova.

On je dalje naveo da je dijalog kao proces dostigao kritičnu tačku i da ne ide naprijed.

„Ako dijaloga neće biti, onda je suprotno od dijaloga dalje zatezanje situacije, destabilizacija situacije, što je loše i za Kosovo, i za region i za međunarodnu zajednicu. Za Kosovo je i status kvo loš, jer mi nismo ti koji nismo završili međunarodnu konsolidaciju državnosti", rekao je Arifaj u emisiji Specijalno izdanje Klana Kosova.

On dalje kaže da su, na osnovu čitanja opštih dešavanja, strane daleko od konačnog dogovora i da je to pod uticajem drugih međunarodnih dešavanja. Prema njegovim riječima, Evropa je bukvalno nesposobna da se bavi temama kao što je dijalog Kosova i Srbije, za koji je potrebna posvećenost cijele međunarodne zajednice.

„Sve nade su, kao i uvijek, u Americi, to pokazuje istorija, kraće, dalje, bez direktnog i intenzivnog i dinamičnog zalaganja Sjedinjenih Država, stvari nisu krenule naprijed, na Balkanu, ne samo na Kosovu", rekao je Arifi.

Arifi je prokomentarisao i susret, prema njegovim riječima, Kurtija i Lajčaka, pokazujući da on ima dva značenja.

„Može da ima dva značenja, jedno je toliko dobro da ne treba mnogo da pričaju, ali dogovorili su se 20 minuta ili je posao toliko loš da nemaju o čemu da pričaju".

Izvor: Kosovo Onlajn/Klan Kosova