Šef Kancelarije EU

Uprkos činjenici da je premijer Kosova Albin Kurti rekao da se nada da će do vizne liberalizacije doći sljedeće godine, Evropska unija nema datum kada bi to moglo da se desi, piše Koha.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomáš Szunyog rekao je u emisiji "Interaktiv" na KTV da i dalje postoje problemi sa borbom protiv korupcije. Međutim, prema njegovim riječima, vizna liberalizacija je pitanje koje se može riješiti vrlo brzo.

"Pa, vjerujem da svi zajedno treba da radimo da bi ovaj cilj bio moguć. Ne bih da iznosim konkretne datume, ali mislim da mi kao institucije EU djelujemo u koordinaciji sa Vladom, mislim da je to vrlo brzo i ostvarivo. Što se tiče naše strane kao institucija, mogu samo da kažem ono što smo vrlo često govorili od 2018. godine pa nadalje, da je Kosovo ispunilo sve obaveze i zahtjeve prema njemu i da vizna liberalizacija mora da se desi što je prije moguće", rekao je Tomáš Szunyog.

Szunyog je ponovio da odluka na 27 država članica i da je komplikovan sistem funkcionisanja same EU ono što može otežati donošenje odluka.

Povodom skepticizma nekih zemalja za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, Szunyog je rekao da "još ima problema".

"Postoje dvije grupe ili dvije vrste problema koji su veoma važni za Kosovo. Jedna od njih je obično borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i najbolja i ispravna primjena sektora prava na Kosovu. I dalje ima problema u vezi sa tim, o čemu govore naši izvještaji o Kosovu, a nadam se da se i vi slažete sa mnom da nije sve savršeno po tom pitanju. Drugi problem koji želim da pomenem je vezan za migracije, kontrolu migranata, kao i sprovođenje strože kontrole na graničnim prijelazima, ali i dalje zabrinjava kretanje drugih migranata preko Kosova ili sa Kosova. Mislim da su dvije stvari, gdje neke od država članica misle da se može učiniti više prije nego što podrže odluku koju je donela Evropska komisija o liberalizaciji viznog režima", dodao je Szunyog.

Iako nije mogao da kaže određeni datum, Szunyog je rekao da je "Kosovo na dobrom putu".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore