Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da će do kraja godine svi zahtjevi građana za izdavanje ličnih karata biti regulisani, poslije višemjesečne stagnacije zbog nedostatka materijala.

Sveçla je na Facebooku istakao je da je od njegovog stupanja na dužnost ministra, bilo problema sa izdavanjem ličnih karata zbog nedostatka elektronskih čipova i da će prioritet imati hitni zahtjevi kao što su: putovanja kopnenim putem kroz Srbiju, liječenje i školovanje u inostranstvu i punoletna lica koja prvi put podnose zahtjev za ličnu kartu.

Podsjetio je na tender za nabavku ličnih dokumenata u vrijednosti od 21 milion eura, koji je poništen uslijed utvrđenih nepravilnosti, te da je dogovoren okvirni jeftiniji ugovor.  

"Uspjeli smo da ispregovaramo jednogodišnji okvirni ugovor vrijedan 3.329.080 eura za veću količinu dokumenata i mnogo niže troškove održavanja. Tako smo samo na održavanju uštedeli 1.382.400 eura. Predugovorom je godišnji trošak održavanja bez nadogradnje sistema i bez nabavke nove opreme iznosio 1.500.000 eura godišnje, ugovorom potpisanim pre dva meseca za istu uslugu plaćaće se 117.600 eura na godišnjem nivou", naveo Sveçla.

Istakao je da se u fondu Agencije za civilnu registraciju nalazi 57.775 ličnih karata, a da je podneto oko 70.090 zahtjeva.

Naglasio je da se na dnevnom nivou izdaje 3.000 ličnih karata i da očekuje će se do kraja godine situacija sa izdavanjem ličnih karata normalizovati.

"Krajem godine imaćemo nove zalihe i ne očekujemo probleme u vezi sa obezbeđivanjem ličnih karata za naše građane", poručio je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online