Zabrinjavajuće

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj izrazio je zabrinutost jer nova Njemačka Vlada u koalicionom sporazumu ne pominje međusobno priznanje Kosova i Srbije.

"Njemački koalicioni sporazum ne spominje međusobno priznanje, što je ozbiljna briga za Kosovo! Štaviše, ništa se ne govori opravno obavezujućem sporazumu koji bi trebao biti postignut između Kosova i Srbije, a koji je prvobitno bio nemački prijedlog na evropskom nivou", naveo je Hoxhaj u objavi na Facebooku.

On je dodao da je njemačka kancelarka  Angela Merkel 2011. godine "predstavila tri njemačka uslova Borisu Tadiću u Beogradu".

"Bila je to delegacija CDU pod vođstvom Andreasa Schockenhoffena, koja je predstavila 12 njemačkih uslova za Srbiju na putu evropske integracije", podsjetio je Hoxhaj.

Istakao je da je suština njemaških uslova bilo postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, te da je priznanje Kosova bio uslov Srbiji za članstvo u EU.

"To je velika i jedina briga koju imam u pristupu nove vlade u odnosu na dijalog! U spoljnoj politici je najvažnije ono što se ne kaže, od onog što se govori", poručio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online