Ministar administracije lokalne samouprave

Ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi rekao je da slučajevi diskriminacije zabrinjavaju vladu, jer kvare multietničku sliku Kosova i najavio da od januara počinje da radi onlajn platforma za prijavu bilo kakvog oblika diskriminacije građana, prenosi Kosovo press.

Krasniqi je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa tehničkom grupom za sprečavanje diskriminacije rekao da na Kosovo nema mjesta za nasilje i etničku netrpeljivost i pohvalio reakciju društva povodom nedavna dva slučaja diskriminacije u Đakovici i Prizrenu.

"Mi smo kao vlada veoma zabrinuti zbog ovih slučajeva. Ovi slučajevi su slučajevi koji kvare multietničku sliku Kosova i Kosovo kao multietnička država nema mjesta za nasilje i etničku netrpeljivost. Slučaj u Đakovici je jedan od onih slučajeva koji daje veliki odjek i dobro je da je imao veliki odjek. Međutim, ima i drugih slučajeva koje iz dana u dan prijavljuju predstavnici civilnog društva od raznih aktivista koji se suočavaju sa ovim problemima, cijela društvena reakcija je bila veoma dobra", rekao je Krasniqi.

Naveo je da je na sastanku sa radnom grupom bilo riječi i o tome da ne znaju svi građani da zaštitnik građana može da pokrene slučajeve u kojima postoje elementi kršenja ljudskih prava.

"Završili smo sastanak tehničke grupe za prevenciju diskriminacije na kojoj se diskutovalo o mogućnosti kreiranja dodatnih instrumenata koji omogućavaju prijavljivanje ovakvih slučajeva. Danas se razgovaralo o onlajn platformi koja će od januara raditi na kojoj će građani koji imaju problem moći da prijave bilo koju vrstu diskriminacije”, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress