2011. je gađali paradajzom

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri rekla je da je dobila ponudu vlade Albina Kurtija da postane dio pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom, prenosi Reporteri.

Tahiri je, međutum, rekla da je Kurtijevoj vladi jasno stavila do znanja da u dijalogu učestvuje samo na pozicijama donošenja odluka.

"Ukazala sam da ne prihvatam mjesto odbornika u ovom procesu, jer sam ja jedan od glavnih lidera slobode i nezavisnosti Kosova i ne mijenjam svoj status od lidera do odbornika", rekla je ona za Euronews Albanija.

Reporteri podsjeća da je Pokret Samoopredjeljenje koji predvodi Albin Kurti 2011. organizovao akciju u kojoj su paradajzom gađali Editu Tahiri, koja je u to vrijeme bila na poziciji glavnog pregovarača, a isto je uradio 2012. tadašnjem posredniku Robertu Kooperu dok je bio u posjeti Kosovu.

Edita Tahiri je govorila i o fusnoti za predstavljanje Kosova na skupovima dogovorenoj u vrijeme dok je bila glavni pregovarače i navela da se zbog tog rješenja nije pokajala i da fokus ne treba da ostane na tome, već na postignutim rezultatima.

"Fusnota je napravljena kao alat za procjenu rezultata dijaloga u vreme dok sam bila pregovarač", rekla je ona i napomenula da je to neophodan element zahvaljujući kome je Kosovo zvanično na putu evropskih integracija.

"Bilo je neophodno, jer bi nas pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost sprečile da postignemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer ne bi glasale za njega", rekla je Tahiri i navela da je fusnota došla kao optimalno rješenje za one zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri