Prilično ograničenje

Studentski pokret „Studija, kritika, akcija“ organizovao je panel na temu „Novembar Albanaca“, kome su prisustvovali predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca i albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi, prenosi Kosovo press.

Konjufca je odgovarao na pitanja studenata, između ostalih i „da li treba proglasiti treću republiku, poslije 12. jula 1990. i 17. februara 2008. godine“.

On je rekao da ne treba proglašavati treću republiku, ali da treba da postoji republika bez ograničenja.

Konjufca je rekao da se Ustav ne može promjeniti bez glasova 10 srpskih poslanika u Skupštini, čak i ako se ne radi o Srbima.

„Promjena ne može da se desi bez dvije trećine manjina, a manjina je 20, a dvije trećine podrazumjeva i nekoliko srpskih poslanika, pa ako to stavimo u taj kontekst ispada da Srpska lista kontroliše sve srpske poslanike u Skupštini, a Srpsku listu kontroliše Vučić, te da bez njihove volje ne možete da promjenite Ustav Kosova, tako da je ovo prilično ograničenje. Blokiranje  parlamenta i Ustav ne možete da promjenite, 10 Srba su važniji od 110 drugih, imaju pravo veta. Nije bio naš početni cilj da blokiramo Kosovo. U tom smislu treća republika o kojoj vi pitate bila bi naš svakodnevni posao, da idemo u tom pravcu da uklonimo sve nepotrebne stvari koje nas ometaju u obavljanju institucionalnih obaveza i da imamo funkcionalniju državu, a takva ograničenja, koja sam objasnio nas sprečavaju. U tom smislu, da, ja sam da pravimo republiku, ali ne vjerujem da je treba proglašavati, to mi djeluje veoma pompezno“, rekao je Konjufca.

Govoreći o istoriji Albanaca Konjufca je rekao da je sve ono što se dogodilo Albancima bila nacionalna renesansa.

„Smatram da je ovaj projekat u albanskoj kolektivnoj djelatnosti generator i glavna pokretačka snaga i dan danas. Dakle, sve što se dešavalo na Kosovu od 1945. godine poslije Drugog svjetskog rata, sve što se dešavalo na Kosovu 90-ih godina i događaji koji su kulminirali našim ratom slavne vojske OVK, mislim da je glavni generator bio projekat naša Nacionalna renesansa, koja nam je objasnila koordinate našeg naroda“, rekao je Konjufca.

Kamberi je rekao da stalno traže od Tirane i Prištine da utiču na poboljšanje položaja Albanaca u „Preševskoj dolini“.

„Ono što stalno tražimo i od Tirane i od Prištine da u okviru mogućnosti koje imaju, Albanija kao članica UN i svih drugih međunarodnih mehanizama, kao jedan od tri partnera trilateralnog sporazuma ’Otvoreni Balkan‘ utiče na poboljšanje položaja Albanaca. Ako će ’Otvoreni Balkan’ biti samo povećanje broja srpskih turista u Albaniji, onda je to džaba. Ako se ova inicijativa ne odrazi pozitivno na promjenu kursa Srbije ka poštovanju prava Albanaca, onda je sa naše tačke gledišta nevažeća. Saradnja na Balkanu, za stabilnost Balkana može se graditi samo kada se pitanje Kosova definiše u odnosu sa Srbijom“, rekao je Kamberi.

Naglasio je da su Albanci jedina manjina u Srbiji koja se suočava sa vitalnim problemima.

Novinar Marin Mema rekao je da su Albanci, kada su ujedinjeni, jači i da se sve stvari lakše rješavaju. Istakao je da je sada vrijeme da se Tirana i Priština približe i koračaju zajedničkim putem.

„Nije me briga za boju bilo koje političke snage, jer ona ne bi trebalo da bude važnija od zastave naših predaka. Svi problemi koje imaju političke stranke u Tirani ili Prištini, ako imaju nešto lično, neka se zatvore u kancelariju i međusobno se bore koliko hoće, ali kada izađu moraju pokazati da smo ujedinjeni, da imamo jedinstvene stavove, znamo kako da reagujemo zajedno, znamo kako da zajedno budemo jači. Ovo mi je važnije od svega“, rekao je Mema.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press