Zagreb

Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji ovdje u regionu promovišu destabilizaciju susjednih zemalja, kao što su Srbija i Rusija i dijelom Kina. Bolno je, ali nažalost tačno, da je rat ponovo postao prava prijetnja za Balkan, izjavila je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu, prenosi Ekonomija Online.

"U bezbjednosnom smislu trenutno se nalazimo u veoma teškoj situaciji. To me podsjeća na situaciju od prije 20 godina. Već tada smo upozoravali da će rat biti neizbježan, ali nas niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato moramo biti vrlo jasni – mi, pravi Evropljani, ovdje u regionu, i sa našim moćnim evropskim partnerima, a prije svega sa našim američkim saveznicima da nikada ne zanemarimo realnost, jer to nije dobro rješenje“, rekla je Gërvalla.

Ona je podsetila da je o ovom problemu upoznala i zvaničnike NATO i SAD na nedavnom bezbjednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi. Prema njenim riječima, trenutna kriza se ne može rješiti slanjem određenih diplomata u region.

"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji ovdje u regionu promovišu destabilizaciju susjednih zemalja, kao što su Srbija i Rusija, dijelom Kina kako bi se ublažila ova velika opasnost. Bolno je, ali nažalost tačno da je rat ponovo postao prava prijetnja za Balkan", rekla je Gërvalla i dodala da nikada od 90-ih godina prošlog vijeka riječ rat nije spominjana tako često kao sada.

Ona je optužila rukovodstvo u Srbiji da koristi jezik sličan onom koji je 90-tih godina koristio Slobodan Milošević. Ako se pogledaju napori Dodika, Vučića i Putina u Bosni, kako je dalje navela, vidi se da je na stolu podjela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. Spomenula je i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji, istakla je, javno govori da je želja da se stvori "ono što zovu Srpski svet".

"Vulin je u julu rekao da Srbija ne treba da odustane od ’objedinjavanja’, što znači da ne odustaje od Velike Srbije. On je rekao da srpska vojska treba da bude u stanju da zaštiti Srbe gdje god da žive. Navodno naše demokratije ne štite građane, bilo da su Srbi, Bošnjaci, Albanci, Jevreji, Egipćani ili drugi“, rekla je ona.

Gërvalla poručuje da je vrijeme da se sjedne i da se razgovara o činjenicama.

"Nemojmo više da se zavaravamo. Hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovdje se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi Evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbjegli ono što može da se desi ako ne budemo djelovali kako treba i odlučno“, zaključila je Gërvalla.