Predsjednik Ljekarske komore

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu izjavio je da skoro svake godine oko 300 ljekara napusti sistem javnog zdravlja, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, tokom 2021. godine otišlo je oko 140 ljekara, 86 se penzionisalo, a oko 40 je otišlo da radi iz javnog u privatni sektor.

Sejdiu je, gostujući na KTV rekao da su najčešći razlozi odlaska ljekara plate, nedostatak stručnog usavršavanja i nestvaranje uslova za rad.

"Problem odlaska ljekara, ne samo privatno iz javnosti, već i u inostranstvo, su uslovi rada i novac. Do sada je 140  kolega u prosjeku, sa 30 godina, napuštalo Kosovo, a oni bi trebalo da zamjene moju generaciju. Ako svake godine ode 140, plus ako 40-45 pređe u privatni sektor, i oni koji se penzionišu, dolazimo do cifre od 300-400 ljekara. S druge strane, imamo 500 nezaposlenih ljekara“, rekao je on.

Predsjednik Ljekarske komore je rekao da će narednog mjeseca biti održani interni izbori za izbor predsjednika i struktura, istakavši da su ovo treći izbori koji se održavaju i da će biti najmasovniji.

„Ovo pokazuje da je Komora formirana i da je stekla kredibilitet. Postoji mogućnost da ljekari daju svoj doprinos i to je samoupravna organizacija ljekara“, izjavio je Sejdiu.

On je naglasio da pravo glasa ima 4.600 ljekara.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore