Napad na romsku porodicu

Zamjenik ministra kulture, omladine i sporta Sejnur Veshal i menadžer projekta u Organizaciji "Glas Roma, Aškalija i Egipćana“, Vesa Batalli ukazali su na nepoštovanje i ugrožavanje prava Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu, prenosi Koha.

Batalli je na KTV istakla da u učenici na Kosovu nemaju u udžbenicima da osim, srpske, bošnjačke.... postoje i pripadnici romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

"Za razliku od drugih vlada, ova vlada ima političku volju za promjene. Imamo ministre koji dolaze iz civilnog društva i poznaju takve teme. Sve dok postoji politička volja, onda se mogu uraditi velike stvari“, rekla je Batalli.

Prema njenim riječima, pripadnici ovih manjinskih zajednica treba da dignu glas za svoja prava.

Zamjenik ministra kulture, omladine i sporta Sejnur Veshal podsjetio je na nedavno prebijanje muškarca romske zajednice u jednom tržnom centru u Prizrenu zbog nenošenja maske.

Veshal je istakao da je nedopustivo da se tako nešto dogodi, pogotovo što su sa njim u tom trenutku bili njegova žena i 11 godišnja djevojčica koja je vidjela ceo događaj.

"Prema informacijama, niko u centru nije nosio masku, dok je od jednog člana naše zajednice traženo da stavi masku. Tada niko nije intervenisao u tom incidentu, niti je obavjestio policiju, žrtva je morala da izađe napolje i obavjesti policiju. Još ironično je liječenje u medicinskom centru. Tačan pregled nije obavljen. Rečeno mu je 'nemaš ništa na licu', ali ga niko nije pregledao po leđima”, rekao je Veshal.

Prema njegovim riječima, kao predstavnici Roma, Aškalija i Egipćana neće dozvoliti da to prođe, a da ne bude sankcionisano zakonom.

"To treba sankcionisati da se više ne ponovi“, rekao je Veshal.

Prema mišljenju Vese Batalli, pripadnici pomenutih zajednica su izgubili vjeru u institucije, pa zato mnogi slučajevi diskriminacije ostaju neprijavljeni.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore