To je bila posljednja tačka

Premijer Albin Kurti je u Beču govoreći o odnosima Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama rekao da je sporazum sa Srbijom postignut u Vašingtonu 2020. godine bio više pokušaj brzog dogovora nego pomoć za napredak Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

„Što se tiče Sjedinjenih Država, situacija je sada sasvim drugačija, naravno bolja. Predsjednik Biden je jedan od najprogresivnijih lidera na svijetu. Imao sam priliku da se sretnem sa potpredsjednicom SAD Kammalom Haris u Jelisejskoj palati na večeri koju je sazvao predsjednik Macron, bio je to izvanredan govor na tom forumu“, rekao je Kurti.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu postignutom u vrijeme mandata predsjednika Donalda Trumpa, Kurti je rekao da ima i nekih dobrih elemenata poput uzajamnog priznanja sa Izraelom.

„To je bila posljednja tačka, koja je sprovedena i to je pozitivno. Ali ipak moram da kažem da je to od opredjeljenja Kosova i Srbije mnogo više bio taktički potez predizborne administracije SAD koja je imala za cilj da izgradi nešto održivo kako bi se otvorio put za sigurnu budućnost. To vidim više kao pokušaj brzog dogovora koji bi održao međunarodni imidž bivšeg predsjednika i unutrašnju politiku nego da se zapravo pomogne Kosovu i Srbiji da napreduju“, rekao je Kurti.

Kosovo i Srbija, odnosno bivši premijer Avdullah Hoti i predsjednik Aleksandar Vučić, potpisali su 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući u Vašingtonu dva dokumenta o normalizaciju ekonomskih odnosa, u prisustvu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri