Analiza rezultata

Pokret Samoopredjeljenje (VV) izašao je sa analizom rezultata lokalnih izbora, u objavi na Facebooku kaže se da nisu zadovoljni brojem osvojenih opština i za razlog lošeg rezultata navode neispunjenje očekivanja građana.

Veza je trajna, lekcije su vrijedne, piše na početku saopštenja.

"Sinoć je održan dug sastanak radi analize rezultata lokalnih izbora i političke situacije, a održan je i sastanak sa svim centrima Pokreta. Četiri osvojene opštine i ukupno 194 odbornika je dobro, ali nije dovoljno. Broj opština za nas nije zadovoljavajući rezultat.

Naša analiza će se nastaviti ali neke stvari su izašle iz naše zajedničke diskusije. Prvi je samokritika. Treba nam prostora za ovako nešto.

Svi smo mogli više. Negdje sa kandidatom, negdje sa programom, negdje sa komunikacijom, negdje sa angažmanom. Nedostajalo nam je optimizma u akciji. Nismo pomjerili granice sebe. Iako smo pokušali. Ne govorimo o desetinama već stotine su aktivnosti svakog našeg Centra. Treći organizacioni nivo napravio je 1.054 posjete, a organizovano je više aktivnosti od strane samih Centara.

Zahvalni smo za svaki glas emigracije kojih je ukupno 790.

Neostvarenje našeg cilja je činjenica da smo imali samo dvije kandidatkinje za gradonačelnika. Ipak, naša komunikacija i pažnja bila je na ženama i djevojčicama.

Pandemija je u međuvremenu udarila na naša sredstva međusobne komunikacije ka građanima. Nismo uspjeli da koristimo ovaj alat i nismo pronašli efikasnu zamjenu za njega.

Sada su važne poruke koje su nam građani poslali. Ovi izbori su nam bili lekcija. Prihvatamo jer je politika naša stalna škola. Bili smo nesavršeni protiv savršene zajednice kapitala. Svi su se udružili da danas zajedno spašavaju prestonicu. Podjeli u bogatstvu i pridruži se politici. I u jednom i u drugom, Samopoštovanje je smetnja!

Danas nas svi politički entiteti kopiraju. Ali oni nas kopiraju našim metodama. Oni žele da pobjede kao mi ali ne da postanu kao mi. Ovo je suština toga. Nismo pobjedili zato što smo protestovali već zato što smo bili u pravu. Na izborima 14. februara nismo glasali za naše metode već za naše svrhe.

Oslobođenje još nije dostignuto i za njega se moramo boriti. Naša borba je duža od toga. Niti smo umorni niti odustajemo. Kosovo je previše vrijedno da bi bilo prepušteno korupciji. Želimo najbolje Kosovu i opštinama. Bilo da se radi o estetskim ili smislenijim promjenama, u takvim stvarima ćemo čestitati i uživati. U odsustvu ćemo ih tražiti.

Velika je naša nada. Jer naša aktivnost je trajna", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online