Ekspert za proces dijaloga

Ekspert za proces dijaloga Dritero Arifi kaže da je neizbježno ponovno uključivanje SAD u završni proces pregovora Beograda i Prištine i smatra da Kosovo mora agresivnije da lobira kod međunarodnih partnera, kako bi se brzo okončao dijalog, prneosi Gazeta express.

Arifi je dodao da bi EU trebalo ozbiljnije da se bavi temama dijaloga i da se jače nameće, u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njegovim riječima, cilj EU je da kroz dijalog stvori mirno okruženje u regionu.

"EU želi da održi dijalog živim kako bi stvorila mirnije okruženje. Ovo je krajnji cilj EU dok ona traži i ide korak po korak ka stvaranju mira. Neuspjeh pokazuje da strane nisu zainteresovane za rješavanje problema, dijalog se vodi da se problem riješi, a ne suprotno. EU treba da bude ozbiljnija sa temama i istovremeno sve to treba da bude  blagovremeno. Ponavljamo da se ovako ne može odvijati dijalog između dvije neprijateljske države. Potrebno je jače nametanje", rekao je Arifi.

Smatra da će završni proces biti nametnut za obe strane, jer se primjećuje da nema kompromisa i da nijedna strana ne čini prvi korak, a da je potrebno veće lobiranje Kosova kod međunarodnih partnera za zaključenje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, ni budući sastanci do kojih može doći na najvišem nivou neće doneti ništa konkretno.

"Čak i da dođe do sastanka, i dalje ćemo imati iste teme, isti pristup će se i dalje pojaviti, jer nema rješenja. Dakle, kosovska strana mora da kaže da je Srbija problem na Balkanu, ali još uvijek nema političke odluke ni u EU, ni u Vašingtonu kako da pristupe Srbiji. Ali nemamo vremena da čekamo, moramo agresivnije da lobiramo kod naših partnera kako da brzo okončamo dijalog. U interesu Kosova je da se dijalog što prije okonča, jer se drugi problemi gomilaju, kao što je nerazvijenost Kosova", dodaje Arifi.

Istraživač u Grupi za pravne i političke studije Arber Fetahu pozdravio je veće učešće SAD u procesu dijaloga i naveo da je „nametanje“ SAD uvek dobrodošlo za Kosovo, ali da je zvanična linija SAD da je lider zvaničnog dijaloga EU.

"Vjerujem da Kosovo može učiniti više, u smislu proaktivnosti, da se približi SAD u svojim pozicijama i da ima što veće ujedinjenje u dijalogu sa američkom stranom“, rekao je Fetahu.

Kaže da pismo američkog predsjednika Josepha Bidena takođe pokazuje da se dijalog Kosova i Srbije mora završiti obostranim priznavanjem.

"Svako približavanje Sjedinjenim Državama u suštini ima obostrano priznanje i čini čast Kosovu", kaže Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express