Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se tokom posjete Kanadi sa četvoro američkih senatora i tom prilikom ocjenila da Srbija destabilizuje region, prenosi Koha.

Osmani je tokom sastanka sa senatorima Johnyjem Erstom, Chrisom Kunsom, Jeeny Shahin i Jamesom Richom, kome su prisustvovali i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz i ministar odbrane Armend Mehaj, istakla da je "huškački diskurs iz Srbije izvor destabilizacije u regionu".

Dodala je i da postoje "ruska tendencija da širi negativan uticaj u regionu".

"Ovaj uticaj ima za cilj da poništi dostignuća Sjedinjenih Država, Evropske unije i NATO u regionu u pogledu mira, stabilnosti, demokratije i vladavine prava", rekla je Osmani.

Ona je zahvalila američkim senatorima na podršci koju su SAD dale i daju Kosovu i istakla da su odnosi sa Amerikom egzistencijalni i strateški i da je Kosovo uspješan primer američke podrške.

Osmani je obavjestila senatore o naporima Kosova za sveobuhvatne reforme, koje posebno imaju za cilj jačanje vladavine prava i stvaranje povoljnog ambijenta za strane investicije, piše Koha.

Senatori su pohvalili Kosovo za prihvat afganistanskih izbeglica i realizaciju prve mirovne misije u inostranstvu KSB, uz američku vojsku u Kuvajtu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore