Susret sa njemačkim poslanicima

Dijalog sa Srbijom treba da se završi međusobnim priznavanjem, a Kosovo neće postati dio nijedne regionalne organizacije u kojoj nema ravnopravnog tretmana, poručila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani u razgovoru sa njemačkim poslanicima sa kojima se sastala tokom posjete Kanadi, prenosi Klan Kosova.

Osmani je na marginama Međunarodnog bezbjednosnog foruma u Halifaksu razgovarala sa njemačkim poslanicima Jirgenom Hartom, Peterom Bejerom, Shtefanom Mayerom i Roderikom Kizeveterom, kojima je prenela da je Kosovo konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, a govorila je i o širenju ruskog uticaja na Balkanu "u cilju destabilizacije regiona".

Ona je istakla da su odnosi Kosova sa Njemačkom odlični i da je ta zemlja strateški partner Kosova. Prema njenim riječima, Kosovu je potrebna još veća podrška Njemačke, posebno na evropskom putu, kao i pri apliciranju za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Osmani je ponovila da je Kosovo već ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju i zatražila da EU održi obećanje dato građanima Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova