Nasljediće Zahira Tanina

Generalni sekretar Ujedinenjin nacija António Guterres najavio je imenovanje Caroline Ziade iz Libana za novog specijalnog predstavnika i šefa Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), prenosi Reporteri.

Ziade će nasljediti Zahira Tanina iz Afganistana, kome je generalni sekretar rekao da je zahvalan za njegove napore za mir i stabilnost na Kosovu i u regionu, kao i za efikasno vođenje Misije.

Nova šefica UNMIK-a, koja je od 2017. godine radila kao direktor Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i kulturne usluge u libanskom Ministarstvu spoljnih poslova i imigranata, sada je na svojoj novoj poziciji sa skoro 30 godina iskustva u međunarodnoj diplomatiji, uključujući libansku diplomatsku službu.

Ona takođe ima veliko znanje o Ujedinjenim nacijama, jer je predvodila nacionalne delegacije u UN o pitanjima kao što su migracije, održivi razvoj i rad Ministarstva na ljudskim pravima i ženskoj agendi, miru i bezbjednosti.

Ziade je diplomirala i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu i  međunarodne odnose na Univerzitetu Libre de Brukeles i Diplomatskoj akademiji u Beču. Tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri