Krivac Evropska unija

Predsjednik Progresivne demokratske stranke i bivši Kurtijev savjetnik Nenad Rašić smatra da su rezultati dijaloga koji se vodi između Kosova i Srbije minimalni i da će se „ovim tempom dijalog voditi do 2068. godine“, prenosi Ekonomija onlajn.

Rašić ističe da je dijalog koji se vodi u posljednje vrijeme „samo improvizacija“.

„Nema pravog dijaloga koji ima zadatak da se ljudi na terenu moraju pratiti, odnosno integracija srpske zajednice u institucije Kosova, naprotiv, ima samo jednu improvizaciju i samo se ovako nastavlja“, rekao je Rašić.

On za nedostatak uspjeha u dijalogu krivi Evropsku uniju.

„Poznajući sposobnost Evropske unije u ovom slučaju njene birokratije, čekam da se dijalog nastavi do 2068. Ali, to kažem sa ironijom“, rekao je predsjednik Progresivne demokratske stranke Rašić za Front online.

Što se tiče Sporazuma o pridruživanju, prema njegovim riječima, ovaj drugi je potpisan i više se ne može odbiti.

„Ako prihvatite jednu ili dve, ili pet ili šest tačaka sporazuma koji su potpisani, to znači da morate da prihvatite ostalih pet tačaka koje su potpisane, a koje nisu sprovedene. Što znači da smatram da se sporazum, ako je sklopljen i sporazumi koji se potpišu, ne prekidaju automatski u trenutku kada dođe druga administracija“, izjavio je on.

Rašić je kritikovao institucije Kosova zbog ovog sporazuma, a kaže da se rješenje mora naći.

„Zbog toga sam rekao da ne vjerujem da je dobro da institucije Kosova ignorišu to što je tamo potpisan sporazum u vezi sa ZSO, ali u kom obliku će se to zvati je druga tema koju sam ranije predložio. Institucije Kosova moraju aktivno da reaguju na pronalaženju rješenja, bez obzira na formu Zajednice srpskih opština, ali do sada nisam video nijednu alternativnu ideju ili drugu ideju o kojoj bi se moglo razgovarati“, rekao je Rašić.

Prema njegovim riječima, i kosovska i srpska strana ne pokazuju volju za dogovorom, rekavši da između njih postoji takozvana „bunkerizacija“.

„Zbog toga, umjesto institucije Kosova, pokušao sam da osmislim druge ideje ili alternative, programe ili projekte gdje se ZSO može formulisati u oblicima za koje institucije smatraju da su dostupni. Ako dođe do bunkerizacije i bez ikakve ideje, primjera ili prijedloga da se situacija promjeni, onda će, kao što sam rekao, ostati u pregovorima do 2068. godine“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online