Koraci u narednim mjesecima

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je da nedostatak trilateralnih sastanaka u ovom procesu umanjuje uspjeh pregovora, a što se tiče energetike, naveo je da je konačno rješavanje pitanja potrošnje energije na sjeveru Kosova na dobrom putu, prenosi Ekonomija onlajn.

„Stavićemo je na šine našeg energetskog sistema u cjelini“, naveo je Bislimi.

On je rekao da je sa EU dogovoreno da im se da konkretan plan sa koracima koje treba da se preduzmu u naredna tri mjeseca i da su to i uradili.

"Uručili smo gospodinu Lajčaku prijedlog konkretnih mjera i mislim da je u njegovoj kancelariji ovaj predlog izuzetno dobro primljen“, rekao je Bislimi.

Po njegovom mišljenju, tokom razgovora koje je imao u Briselu ove nedjelje bilo je pomaka u svim temama.

"Bio je niz sastanaka 16, 17. i 18. novembra na kojima se razgovaralo o temama koje se sada čine relevantnijim. Razgovarali smo i o nestalima, prisilno raseljenima, sporazumu o regionalnom predstavljanju...", izjavio je Bislimi.

Dodao je da je u Briselu sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom razgovarao i o transferu sredstava Vlade Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kao i da je Lajčak angažovao svog savjetnika u Beogradu kako bi se hitno pronašlo rješenje za ovo pitanje.

Izvor: Telegrafi/KosovoOnline