Šef pregovaračkog tima

Šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bislimi izjavio je da je tokom posljednjih razgovora u Briselu sa Miroslavom Lajčakom, predstavnikom EU za pregovore, iznet zahtjev povodom korišćenja fusnote, odnosno načina na koji se Kosovo regionalno predstavlja, prenosi Gazeta express.

Bislimi je rekao da je problem što se fusnota različito tumači.

„Mislim da je to pomalo zbog činjenice što Evropska unija kao fasilitator sporazuma nije osmislila standardizaciju načina kako da se fusnota koristi“, rekao je Bislimi i naglasio da je Kosovo insistiralo da se upotreba fusnote standardizuje.

„Insistirali smo na tome. Za svaki paragraf dali smo tumačenje i tražili od EU da naznači da li je saglasna sa tim. To će biti urađeno u pisanoj formi i kada budemo imali sporazum o istom tumačenju onda ćemo ga distribuirati svim instancama kako bismo standardizovali upotrebu fusnote“, rekao je Bislimi.

Inače, prema dogovoru postignutom u okviru dijaloga 2012. godine, Kosovo na regionalnim forumima treba da bude predstavljeno pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj se navodi Rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.

Izvor: Telegrafi/KosovoOnline