Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu ocjenjuje da je najava Vlade Kosova o mogućem uvođenju dodatnih mjera na uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije zapravo politička odluka, koja neće imati pozitivne efekte na zaštitu domaće proizvodnje.

On smatra da se u nedostatku moći za rješavanje određenih političkih problema, poseže za uvođenjem ekonomskih mjera, koje se podsjeća, Gërxhaliu nisu pokazale kao najbolje rješenje.

“Bilo koja mjera u ovom procesu pregovaranja je štetna. Strahujem da su takve odluke političke, a ne ekonomske prirode. Kada se ekonomija do te mjere politizuje, građani stradaju i plaćaju cijenu. Mislim da je ova najava samo najava, jer za bilo kakvu takvu odluku treba da se napravi neka analiza uzimajući u obzir da konditorske proizvode pretežno u Srbiji drže veliki brendovi iz Evrope i svijeta, mislim da će to imati posljedice ne samo po građane Kosova nego i po odnose sa partnerima u Evropi i svijetu”, izjavio je Gërxhaliu za Kosovo onlajn.

Podsjetimo, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari najavila je u četvrtak mogućnost uvođenja mjera na uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije, radi, kako je navela, zaštite lokalnih proizvođača. Međutim, Gërxhaliu smatra da ne treba donositi brzoplete odluke, koje mogu biti kontraproduktivne.

On smatra da je od uvođenja novih mjera, mnogo boja opcija, primjena postignutih sporazuma.

“Moramo se osloboditi emocija i kroz dijalog rješavati probleme za ekonomski razvoj. Prioritet mora biti implementiranje dogovora potpisanih u Sofiji prošle godine da bez slobode kretanja ljudi, robe i kapitala nema perspektive na Zapadnom Balkanu. Neka to bude orijentacija, a ne da se bave time ko više pravi barijere i ko više otežava biznis na ovom prostoru”, navodi Gërxhaliu.  

Ukazuje da su nepromišljenje političke odluke najviše štetile samom Kosovu, aludirajući na takse od 100 odsto koje je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj. Posljedice su, podvlači Gërxhaliu, bile i političke i ekonomske, “a ono što je najgore izgubili smo prijatelje koji su bili protiv takvih mjera”.

“Na Kosovu dominiraju politicke agende i zbog toga dolazi do takve inicijative. Osim toga, treba napraviti analizu koliko Kosovo ima proizvoda koji mogu zadovoljiti potrebe građana i koliko su oni kvalitetni. Mislim da treba da čuvamo partnerstvo sa regionalnim i evropskim institucijama, jer takve odluke su štetile Kosovu i ranije”, zaključuje Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online