Standardi i praksa unutar EU

Zamjenik premijera Besnik Bislijmi izjavio je za Telegrafi.com da nejasnoće srpske strane vezano za registarskih tablica Evropska unija uspjela da razjasni.

"Imamo konkretne korake u radu vezano za tablice. Razgovarano je o konkretnim prijedlozima i mislim da je napravljen napredak jer je briselska strana uspjela da razjasni neke nejasnoće srpskoj strani u pogledu prirode sporazuma“, rekao je Bislimi.

Bislimi je istakao da je Kosovo žrtve grešaka u prošlosti, jer je, kako je rekao, prva greška napravljena kada je prihvaćeno da se pitanje struje na sjeveru Kosova tretira kao političko pitanje.

"Ne postoji nigdje u svijetu da se plaćanje javne usluge tretira iz političke dimenzije, to je jednostavna transakcija, gdje građanin dobija uslugu i plaća trošak“, rekao je između ostalog Bislimi.

On je istako da će se sada baviti minimiziranjem štete i licenciranjem drugog operatera vodeći računa da ne utiče na distribuciju i prenos energije.

Takođe, potpredsjednik Vlade je naveo da je stav kosovske strane da ima jednak tretman po pitanju registarskih tablica.

"Naš stav je bio da uživamo jednak tretman, princip reciprociteta i kao rezultat tog principa odlučili smo da automobili koji ulaze iz Srbije budu primorani da budu opremljeni privremenim registarskim tablicama i istovremeno smo počeli da oduzimamo nelegalne tablice sa skraćenicama registarskih tablica koje određuju gradove Kosova. Kao prelazno rješenje prihvatili smo novi reciprocitet, gdje su na tablicama simboli prekriveni bijelim naljepnicama i istovremeno smo obezbjedili da se sve tablice koje se izdaju u Srbiji, na Kosovu tretiraju kao nelegalne tablice. Kao treći korak, počeli smo rad na trajnom rješenju... znamo da trajno rješenje mora da zadovolji određene kriterijume", rekao je on.

Bislimi je za Telegrafi naglasio da konačno rješenje pitanja registarskih tablica treba da bude zasnovano na standardima i najboljoj praksi Evropske unije.

"Konačno rješenje mora da se zasniva na standardima i najboljoj praksi unutar Evropske unije, onih koji su sada u upotrebi, a ne na standardima koje je EU možda imala poslije Drugog svjetskog rata. Ako se na ovaj način dođe do zaključka da ni kosovska ni srpska tablica ne ispunjavaju ove kriterijume i da treba da bude modifikacija, onda one treba da budu dvostrane, odnosno i Srbija i Kosovo mora da promijeni tablice, rekao je između ostalog Bislimi.

Potpredsednik Vlade Besnik Bislimi je tokom emisije govorio i o nedavnim sastancima koje je imao u Briselu u okviru dijaloga sa Srbijom, rekavši da do tripartitnog sastanka nije došlo jer je Srbija uslovila sastanak stavljanjem na dnevni red teme Asocijacije.